()

4 tipy na podporu imunity v jesennom období

Hoci patrí jeseň medzi najkrajšie ročné obdobia, mnohých z nás vie poriadne potrápiť. Zmeny teplôt, dážď, či chladné veterné počasie vyvolávajú nápor na imunitu, ktorá sa musí prispôsobovať náhlym zmenám počasia. V tomto článku vám prinášame 4 užitočné tipy, ako sa ochrániť pred jesennými ochoreniami a udržať svoju imunitu vo forme.

Prečo je imunita dôležitá?

Imunitný systém hrá kľúčovú úlohu pri ochrane nášho organizmu. Jeho hlavnou funkciou je brániť organizmus pred vonkajšími hrozbami, ako sú infekčné mikroorganizmy, vírusy a baktérie. Tým, že rozpoznáva a bojuje proti týmto patogénom, zabraňuje vzniku chorôb a udržiava nás zdravých.

Medzi najväčších nepriateľov imunity patrí:

  • nedostatok vitamínov, minerálov a vlákniny
  • stres a vyčerpanosť
  • nedostatok pohybu
  • nekvalitný spánok
  • zvýšená konzumácia rafinovaného cukru...

Tipy na podporu imunity:

1. Vyvážená a pestrá strava

Jedným z najdôležitejších aspektov dobrej imunity je pestrá a vyvážená strava, ktorá zásobuje telo tou správnou kombináciou dôležitých látok a vitamínov. V tomto období preto dbajte na dostatok ovocia a zeleniny bohatej najmä na selén, zinok, magnézium a vitamín C.

Potraviny, ktoré podporia vašu imunitu:

  • zázvor
  • cesnak
  • brokolica
  • bobuľové ovocie...

2. Dostatok spánku a oddychu

Počas spánku dokáže telo najrýchlejšie regenerovať a obnovovať bunky. Snažte sa preto dodržiavať pravidelný spánkový režim a zabezpečiť si dostatok odpočinku. Počet hodín spánku by nemal klesnúť pod 6 hodín, ale nemal by byť dlhší ako 9 hodín.

3. Pohyb a pravidelné cvičenie

Chladnejšie mesiace nás lákajú povaľovať sa pri televízore na gauči, no práve v tomto období je dôležité nepoľavovať a zostať aktívny. Pohyb je kľúčovým faktorom, ktorý výrazne ovplyvňuje náš imunitný systém. Využite toto jesenné obdobie na prechádzky v prírode, bicyklovanie, plávanie, či horskú turistiku.

4. Otužovanie

Pokiaľ vás straší predstava ľadovej rieky, nemusíte mať obavy. S otužovaním sa dá začať postupným ochladzovaním vody pri sprchovaní. Pri otužovaní si vaše telo postupne zvyká na náhle zmeny teplôt, čo podporuje pružnosť krvných ciev - cievy sa tak dokážu rýchlejšie prispôsobiť aktuálnej teplotnej situácii, a chorobu tak môžete zvládnuť oveľa ľahšie.

 Posilňovať svoje zdravie by ste mali dlhodobo a pravidelne v každom ročnom období. Vaše telo sa vám za to poďakuje silnejšou imunitou, lepším zdravím a energiou, ktorú budete cítiť vo všetkých oblastiach vášho života.

 

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám