()

Jarná únava - aké sú jej zvyčajné príznaky a ako na ňu?

Patríte k ľuďom, ktorí v marci čelia nevysvetliteľnej únave? Pocity ospalosti, nedostatku energie, či straty elánu - to všetko môže byť znakom jarnej únavy. Hoci jarná únava nie je choroba ani závažný klinický stav, môže narušiť váš každodenný život. V tomto článku si povieme, aké príznaky s jarnou únavou súvisia a čo môžete urobiť, aby ste im predišli.

Čo je jarná únava?

Jarná únava je všeobecne známy jav, ktorý prichádza so striedaním ročných období. Vzniká ako dôsledok teplotných a tlakových zmien počas príchodu jarných dní, na ktoré si naše telo musí zvykať. Väčšinou túto zmenu pociťujú starší a chorí ľudia, mladý organizmus sa týmto zmenám dokáže prispôsobiť ľahšie.

Príznaky jarnej únavy

Najčastejším príznakom jarnej únavy je samozrejme únava a slabosť. Existujú však aj ďalšie symptómy, ktoré sa môžu na tele prejavovať:

  • vyčerpanie a celkový pocit nepohody;
  • zníženie chuti do jedla;
  • problémy s koncentráciou a pamäťou;
  • podráždenosť a nervozita;
  • smútok;
  • ťažkosti so zaspávaním a ospalosť.

Jednoduché tipy na zvládnutie jarnej únavy

1. Pestrá strava

Počas jarného obdobia sa snažte obmedziť ťažké jedlá a zaraďte do jedálnička veľa ovocia a pestrej zeleniny bohatú na vitamíny, najmä na vitamín C.

2. Doprajte si dostatočný relax

V boji proti únave nestačí vyčistiť si telo, ale je potrebné postarať sa aj o svoju myseľ. Doprajte si kúpeľný pobyt v Moderných kúpeľoch Turčianske Teplice a vychutnajte si zaslúžený oddych v podobe autentickej thajskej masáže.

3. Každodenný pohyb na čerstvom vzduchu

Aj keď je jarné počasie chladnejšie, nájdite si spôsob, ako tráviť čas vonku. Vyberte sa aspoň na  polhodinovú prechádzku v parku, na bicykel alebo turistiku. Pobytom na vzduchu okysličíte svoj organizmus, ktorý je pri odstránení únavy nenahraditeľný.

4. Venujte sa sami sebe

Robte veci, ktoré vás bavia. Venujte sa novým činnostiam, ako je záhradka, čítanie kníh, športovanie alebo si jednoducho sadnite na kávu s priateľkami. Dôležité je sa nenútiť  do vecí, ktoré plytvajú vašou energiou.

Najlepšie urobíte, ak sa tieto zmeny životosprávy stanú pevnou súčasťou vášho fungovania. Kvalitná strava, dostatok odpočinku a fyzickej aktivity sú kľúčom k zdravému životu, nielen v čase jarnej únavy.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám