()

Pociťujete jesennú únavu? Tu je päť spôsobov, ako jej čeliť

Jeseň je nádherným ročným obdobím, no pre mnohých ľudí môže znamenať únavu a melancholickú náladu. Dni sa postupne skracujú a ranné vstávanie sa stáva čoraz náročnejším. Ide o prirodzenú reakciu nášho organizmu, keďže telo nedostáva toľko slnečného žiarenia ako v lete. V tomto článku vám prezradíme niekoľko tipov, ako zvýšiť svoju energiu a zlepšiť náladu v tomto období.

Príznaky jesennej únavy:

  • nedostatok energie
  • potreba dlhšieho spánku, ťažšie ranné vstávanie
  • stres
  • podráždenosť
  • zlá nálada
  • zvýšená chuť na sladké

Ako proti tomu bojovať?

1. Slnečné svetlo a vitamín D

Jesenné obdobie so sebou prináša kratšie dni a menej slnečného svetla, čo môže mať výrazný vplyv na našu náladu a energiu. Snažte sa preto využívať denné svetlo a tráviť čas vonku, aj keď je chladnejšie. Okrem toho myslite aj na príjem potravín bohatých na vitamín D, či rôznych doplnkov.

Potraviny s vysokým obsahom vitamínu D:

  • ryby (losos, sardinky, tuniak)
  • vaječný žĺtok
  • huby
  • rastlinné tuky a oleje

2. Dostatok spánku

Práve na jeseň je nutné na oddych myslieť viac ako v lete, kedy čerpáme časť energie zo slnka. Doprajte svojmu telu dostatočný spánok, ktorý potrebuje. To platí najmä počas chladnej sezóny na udržanie imunitného systému v správnej kondícii.

TIP od nás: Snažte sa spať v izbe, kde je úplná tma a teplota izby okolo 21°C.

3. Pravidelný pohyb

Aj keď je jesenné počasie chladnejšie, nájdite si spôsob, ako tráviť čas vonku. Prechádzky, beh, turistika, či bicyklovanie môžu pomôcť stimulovať váš metabolizmus a zlepšiť náladu.

4. Spoločne trávený čas s rodinou a priateľmi

Vyberte sa s rodinou, či priateľmi na výlet a spoznajte jesenné scenérie. Prejdite sa po turistických chodníkoch, vyrazte na piknik alebo len tak relaxujte v prírode a vychutnávajte si nádherné jesenné dni spoločne s blízkymi. Farebné listy stromov, vôňa machu a posledné teplé lúče slnka, to je ideálny čas na spoznávanie nových kútov Slovenska.

5. Doprajte si dostatočný relax

Duševné zdravie je rovnako dôležité ako fyzické, preto ak sa v tomto období cítite mimo rovnováhy, doprajte si kúpeľný pobyt v Moderných kúpeľoch Turčianske Teplice. Uvidíte, že už po pár hodinách v turčianskej liečivej vode sa budete cítiť ako znovuzrodený.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek spôsob, snažte sa zamerať na celkovú pohodu a užite si krásy, ktoré jeseň prináša.

 

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám