()

Čo všetko by ste mali vedieť o epilepsii?

Neurologické ochorenie mozgu, epilepsia, je veľmi nepríjemným ochorením. Každodenný život človeka s epilepsiou je výrazne ovplyvnený. Nielenže ho môže záchvat hocikedy zastihnúť, ale zároveň je niekoľko vecí, ktoré epileptik nesmie vykonávať. V tomto článku si povieme, čo všetko by ste mali vedieť o epilepsii.

Čo je epilepsia?

Ide o chronické ochorenie mozgu, ktoré je charakterizované minimálne jedným epileptickým záchvatom a trvalou predispozíciou na mozgu. Tá môže spôsobiť opakovanie záchvatov. Epilepsiou častejšie trpia muži ako ženy, pričom objaviť sa môže v každom veku. Často ňou trpia aj malé deti. 

Ako epilepsia vzniká?

Okrem genetickej predispozície môžu vznik epilepsie ovplyvniť aj vonkajšie vplyvy, ktorými sú napr. infekčné ochorenia. Najčastejšie ide o meningitídu, vírusovú encefalitídu, ale aj AIDS. Epilepsia však môže vzniknúť aj z tumorov, tráum či nadmernej konzumácie alkoholu. V konečnom dôsledku je úplne jedno, či máte genetickú predispozíciu, keďže vyvolať ju môžu aj tieto ďalšie faktory. Preto dbajte o vaše zdravie. To je vždy tá najlepšia prevencia. 

Akými príznakmi sa prejavuje epilepsia?

Epilepsiu si najčastejšie spájame s epileptickými záchvatmi, pri ktorých človek odpadne a trasie ho. Samozrejme, epileptický záchvat môže vyzerať aj takto, no sú aj ďalšie, miernejšie príznaky. Medzi najčastejšie patrí zmätenosť, psychické symptómy ako strach a úzkosť, strata vedomia či spomínané nekontrolovateľné trhavé pohyby nôh a ramien. V prípade odpadávania je potrebné dbať na epileptikovu bezpečnosť. Záchvat môže vzniknúť ako cez deň, tak i v noci. 

Ako na správnu starostlivosť pri epilepsii?

Dôležitá je správna a včasná diagnostika epilepsie. Následná liečba sa vyvíja od priebehu záchvatu a identifikácie príčin, ktoré mohli záchvat vyvolať – ako napr. nedostatok spánku, úraz, ochorenie mozgu, rôzne návykové látky či iné.

Nevyhnutnou zmenou je úprava životného štýlu. Človek trpiaci epilepsiou musí mať pravidelný režim spánku a bdenia. Zároveň by sa mal vyhýbať faktorom, ktoré mu epilepsiu môžu vyvolať. Ide napr. o blikajúce svetlá na diskotéke, či v nákupných centrách, ale tiež počítačové svetlo. Pre epileptikov platí aj úplný zákaz alkoholu. 

Nielen epilepsiu, ale aj mnoho iných chorôb, môže vyvolať nadmerný stres, odporúčame vám preto venovať sa zdravému životnému štýlu. Veď nie nadarmo sa hovorí, že prevencia je najúčinnejším liekom. Naučte sa správne stravovať, oddychovať a v prípade rýchleho životného tempa aj spomaliť. Využiť k tomu môžete naše Zlaté kúpele. Doprajte si oddych vo forme liečivého kúpeľa, masáže alebo termoterapie. Tešíme sa na vašu návštevu!

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám