()

Syndróm vyhorenia - pomôže vám kúpeľný pobyt?

Syndróm vyhorenia môže zastihnúť úplne hocikoho. Dokonca nemusí byť spôsobený len prácou, ale tiež medziľudskými vzťahmi či osobnými dôvodmi. Vstupným bodom býva dlhodobý stres, ktorý jednotlivca vyčerpáva psychicky aj fyzicky. Táto vyčerpanosť sa neskôr premení na syndróm vyhorenia. Ako mu predchádzať a čo robiť, ak vás už postihol? 

Prvé príznaky syndrómu vyhorenia

Medzi základné príznaky syndrómu vyhorenia patrí pokles výkonu a únava. Ďalej môžete pocitovať depresiu a úzkosti, poruchy sústredenia a spánku, ale tiež začnete zabúdať. Ak vás syndróm vyhorenia zaskočí, tak znenazdajky stratíte sebadôveru, neviete relaxovať a máte rôzne ďalšie problémy ako chudnutie, priberanie, črevné a žalúdočné problémy. Táto psychická i fyzická nepohoda spôsobuje narušenie medziľudských vzťahov a môže vyústiť až do nadmerného príjmu návykových látok. 

Aké sú vývojové štádia?

Prvé štádium je charakteristické dlhodobou časovou tiesňou. Môže byť spôsobená nadbytkom práce, zlými organizačnými schopnosťami či zníženou odolnosťou zvládať stresujúce situácie. V druhom štádiu pretrváva telesná a psychická záťaž, čo vyvoláva u jednotlivca pocit, že musí neustále niečo robiť.  V treťom štádiu sa z „musím stále niečo robiť“ stáva vzdor a až nechuť, niečo vôbec robiť.

Čo robiť v prípade syndrómu vyhorenia?

Prvým, dôležitým bodom, je uvedomiť si, že máte problém. Závažnosť syndrómu vyhorenia si človek často všimne až, keď je neskoro. Ale viete, je lepšie neskoro ako nikdy. Čo by ste mali robiť v prípade syndrómu vyhorenia? Hlavne:

  • prehodnotiť vašu prácu – naozaj vás baví alebo potrebujete zmeniť odbor?
  • okrem práce si určiť aj iné priority, ako napr. rodina, zdravie, sociálne vzťahy apod.
  • vedieť povedať „nie“ a nebrať si prácu domov,
  • dopriať si relax a preferovať zdravý životný štýl,
  • myslieť pozitívne,
  • životné a pracovné neúspechy brať s veľkým nadhľadom,
  • znížiť nároky na seba i okolie,
  • vyhľadať odbornú pomoc v prípade, že si myslíte, že syndróm vyhorenia neprekonáte sami. 

Pri syndróme vyhorenia je dôležitá prevencia. V prípade, že vidíte prvé príznaky, mali by ste spozornieť a dopriať si oddych. Rozvinutie syndrómu vyhorenia do pokročilejších štádií, môže spôsobiť vážne problémy v rôznych oblastiach vášho života. Doprajte si, hoci aj kratší pobyt v Zlatých kúpeľoch a osloboďte sa od každodenných problémov. Nechajte vaše telo zregenerovať liečebnými a relaxačnými procedúrami a vráťte sa do práce pozitívne naladený a plný energie.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám