()

6 overených tipov, ako zvládnuť jarnú únavu

Nechce sa vám v posledných dňoch vstávať ráno z postele? Cítite sa neustále vyčerpane? Pravdepodobne na vás sadla jarná únava! Stojí za ňou nielen náhla zmena počasia, ale tiež nedostatok pohybu na čerstvom vzduchu, nevhodná strava či nedostatočný pitný režim. V tomto článku vám prezradíme, ako jarnú únavu zvládnete. 

6 tipov, vďaka ktorým zvládnete jarnú únavu

Pobyt na čerstvom vzduchu

Jarné slnečné lúče nás ťahajú von. Využite to naplno. Pobyt na čerstvom vzduchu je tou najúčinnejšou formou, ako predísť jarnej únave. Už len polhodinka denne vám dodá množstvo novej energie a pohyb vám aktivuje hormóny šťastia. Prechádzkou sa zrýchľuje aj činnosť vášho srdca, čím do mozgu prichádza viac kyslíka. Navyše, ak svieti slnko – prijímate aj vitamín D, ktorý nám počas zimy veľmi chýba.

Zmena jedálnička

Nehovoríme teraz o žiadnom radikálnom chudnutí či detoxe, ktoré zvykne mnoho ľudí počas jari dodržiavať. Práve naopak. Vaše telo potrebuje kvalitné živiny a nie sa ešte viac stresovať hladovkou. Váš jedálniček by ste mali obohatiť o množstvo kvalitného ovocia, zeleniny a vlákniny. Na začiatok skúste denne skonzumovať aspoň 2 dávky ovocia a zeleniny. Vyhýbajte sa tiež ťažkým a tučným jedlám, ktoré ste zvykli konzumovať počas zimy. Váš organizmus potrebujete teraz odľahčiť. 

Doplňte vitamíny

Po dlhšej zime nášmu telu chýbajú minerály a vitamíny. Okrem už aj spomínaného vitamínu D, je pre náš organizmus dôležitý vitamín C. Ten nájdete v citrusoch, brokolici, kapuste či paprike. Vhodné je doplniť aj vitamín B, ktorý posilňuje váš imunitný systém a pomôže vám zbaviť sa psychickej i fyzickej záťaže. Nezabúdajte ani na zinok a železo.

Dostatok spánku

Nedostatok spánku oslabuje vašu imunitu a aj keď je úplne v poriadku ponocovať jednu či dve noci, všetko má svoje hranice. Je nutné uvedomiť si dopad nedostatku spánku na procesy v našom organizme a jeho celkovej výkonnosti. Ak si nedoprajeme dostatočný spánok, nebude správne fungovať ani naša obranyschopnosť. Doprajte si každý večer aspoň 7 až 8 hodinový spánok. Uvidíte, že okamžite pocítite rozdiel aj vo vašej nálade a každodennom fungovaní. 

Dostatočný pitný režim

Nedostatok tekutín vám môže spôsobovať bolesti hlavy či kolísanie krvného tlaku. Dospelý človek by mal denne prijať aspoň 2 litre tekutín. Najlepšie je piť čistú vodu, no vhodné sú aj rôzne neochutené minerálne vody, nesladené čaje či ovocné šťavy. Obmedziť by ste mali aj nadmernú konzumáciu alkoholu, ktorá vášmu organizmu škodí a oslabuje ho.

Minimalizujte stres

Stres spôsobuje fyzickú i psychickú vyčerpanosť, zaťažuje organizmus a uberá vás o životnú silu. Proti stresu vám pomôže akýkoľvek druh pohybu na čerstvom vzduchu, cvičenie či oddych a spomalenie, napríklad formou kúpeľa či masáže. Tie si môžete dopriať aj u nás v Moderných kúpeľoch.

Príďte sa presvedčiť o kvalite našich kúpeľných procedúr a služieb a doprajte si oddych. Uvidíte, že po pár hodinách v liečivej vode, bude vaše telo ako znovuzrodené.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám