()

7 dôvodov, prečo si dopriať pravidelné prechádzky

Prechádzky by sme mohli nazvať všeliekom. Pomáhajú pri budovaní kondície, zlepšujú duševnú pohodu a pri tom sú úplne nenáročné! Nie je ani potrebné každý deň behať či chodiť do posilňovne. Postačia denné prechádzky, ktoré by ste si mali dopriať aj počas vášho kúpeľného pobytu v Zlatých kúpeľoch. 

Aké sú výhody pravidelných prechádzok?

1.   Zlepšujú pamäť, čím znižujú riziko Alzheimerovej choroby

Aj taká maličkosť ako chôdza, dokáže výrazne zlepšiť pamäť. Pravidelná prechádzka je vhodná pre myseľ a duševné zdravie. Naša myseľ pri prechádzke relaxuje, čím eliminuje negatívne dôsledky stresových situácií, ktoré sme počas dňa zažili. Badateľne zvyšuje aj pozornosť a pamäť.

2.   Znižujú krvný tlak a zlepšujú zdravie srdca

Chôdza môže byť veľmi nápomocná pri zlepšovaní zdravia srdca a pozitívne tiež ovplyvňuje krvný tlak. Jednou z výhod pravidelných prechádzok je aj podpora funkčnosti a zdravia srdcového svalu a obehového systému. Tak načo ešte čakáte? Stačí sa každý deň prechádzať aspoň 30 minút a vaše ľahké zdravotné problémy sa výrazne zlepšia. 

3.   Skvalitňuje zdravie pľúc

Akákoľvek náročnejšia fyzická aktivita je pre naše dýchanie dobrá. Aj taká prechádzka má veľký dopad na vaše pľúca. Pri chôdzi sa dýchanie zvyšuje a prehlbuje, čo má za následok rýchlejšie putovanie kyslíka do krvného obehu. Vďaka tomu, vaše telo rýchlejšie odstraňuje odpadové látky a zlepšuje sa tak úroveň vašej energie a schopnosti organizmu sa samoliečiť. 

4.   Zlepšujú kondíciu

Máte pocit, že vaša kondícia je na tom biedne? Zlepšite ju prechádzkami! Pre niekoho je prechádzka iba oddych, no opak je pravdou. Hlavne v prípade, že sa počas dňa veľmi nehýbete. Ak sa vyberiete na prechádzku do parku, určite sa pri nej aspoň trochu zadýchate či zapotíte.

5.   Prechádzky vám pomáhajú chudnúť

Chôdza je nenáročnou aktivitou a nezaťažuje vaše telo tak ako napríklad beh, skákanie či dokonca tanec. Je tak vhodnou fyzickou činnosťou pre ľudí so sedavým zamestnaním, ľudí náchylných na bolesti kĺbov a tiež pre seniorov. Prechádzky vám zrýchlia tep, posilnia a spevnia svaly. Chôdza totiž pracuje s veľkými svalovými skupinami, ktorými sú kvadriceps, hamstring, sedací sval ale tiež svaly v dolných končatinách a chodidlách.

6.   Chôdza pre lepší spánok

Dostatočná telesná aktivita počas dňa nám pomáha v noci spať o niečo lepšie. Vyskúšať môžete aj prechádzku podvečer, pred spaním. Miniete tak všetku vašu energiu a množstvom kyslíka sa zníži koncentrácia oxidu uhličitého v krvi, čo dobre utíši nervový systém. Spánok po chôdzi je kvalitnejší a zdravší.

7.   Zlepšujú náladu

A v neposlednom rade vám prechádzka výrazne zlepšuje náladu. Ak sa cítite pod psa a pôjdete sa prejsť, rozhodne pocítite zmenu. Pravidelné prechádzky odbúravajú nutkavé negatívne myšlienky, čím znižujú pocity depresie.

Tak čo, namotivovali sme vás, aby ste sa išli prejsť? Vhodný čas na prechádzky je každý deň, no aj počas vášho kúpeľného pobytu vám odporúčame zájsť do kúpeľného parku. Nielenže si vyplníte čas fyzickou aktivitou, ale objavíte tiež krásy Turčianskych Teplíc.

 

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám