()

Aké choroby spôsobuje obezita a prečo by ste sa jej mali vyhnúť

Obezita nepredstavuje len estetický problém, ale najmä zdravotný. Správny životný štýl by mal byť samozrejmosťou v každom veku. Dôkladne sa starať o naše telo je dôležité nielen preto, aby sme žili čo najdlhšie, ale tiež, aby sme žili bez bolesti a chorôb. V tomto článku si povieme, ako sa obezite vyhnúť.

Čo je obezita?

Jeden či dva kilogramy navyše nie sú taký problém, ako keď ich je navyše viac. Obezita predstavuje vážny zdravotný problém, ktorý je v dnešnej rýchlej dobe rozšírený. S nadmernou hmotnosťou sú spojené aj ďalšie vážne zdravotné riziká, ako napr. cukrovka, respiračné či kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, no tiež ochorenia kĺbov či nádorové ochorenia. Obezita jedincom spôsobuje tiež sociálne a psychické ťažkosti.

Aké sú príčiny vzniku obezity?

Obezitu spôsobuje najmä nesprávna životospráva – vysoký príjem tukov a cukrov. Ovplyvňujú ju však aj ďalšie faktory, ktorými sú sedavý spôsob života, nedostatok spánku, ktorý vedie k hormonálnym zmenám, väčšiemu pocitu hladu a chuti jesť vysoko-kalorické jedlá. U žien býva obezita aj dôsledkom tehotenstva, kedy jednoducho po pôrode nedokážu zhodiť nadbytočné kilá. Obezitu spôsobujú aj rôzne lieky, vyšší vek či genetické predispozície.

Aké zdravotné komplikácie vznikajú kvôli obezite?

Mnohé zdravotné komplikácie vznikajú práve kvôli obezite. Tá spôsobuje viac ako len priberanie na hmotnosti. Aj keď zo začiatku nič vážne „nevidíte“. Vysoký pomer telesného tuku nielenže zaťažuje kosti, ale aj vnútorné orgány. V prípade, že obezitu a pridružené problémy neriešite, váš život je ohrozený ďalšími chorobami. Medzi najčastejšie patria:

  • cukrovka,
  • vysoký cholesterol,
  • vysoký krvný tlak,
  • ochorenie žlčníka, či srdca,
  • mŕtvica,
  • stukovatenie pečene,
  • artritída,
  • spánkové apnoe, či problém s dýchaním,
  • neplodnosť.

Obezita vedie aj k niektorým druhom rakoviny, pretože zvyšuje hladinu zápalu v tele. Ide napríklad o rakovinu hrubého čreva a konečníka, pankreasu, pečene, žlčníka, obličiek či pažeráka. Ak chcete týmto nepríjemným chorobám predísť,  mali by ste zmeniť váš životný štýl.

Ako upraviť životný štýl a vyhnúť sa tak obezite?

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť obezite, je prevencia. Týka sa to nielen jedálnička, ale tiež pohybových aktivít a celkového životného štýlu. Denný kalorický príjem by mal vždy byť nižší ako výdaj. Strava by mala obsahovať bielkoviny, sacharidy, aj tuky. Pridajte aj čerstvú zeleninu a ovocie.

Avšak nie je to len o strave. Potrebný je každodenný pohyb, ktorý môže byť vo forme prechádzky, pilatesu, plávania či iného športu, ktorý máte radi. O zdravie treba dbať nepretržite, nie až v prípadoch, kedy je neskoro.

V Zlatých kúpeľoch vám veľmi radi s prevenciou pomôžeme. Vyberte si pobyt z aktuálnej ponuky a doprajte si zaslúženú starostlivosť – či už aktívnu alebo pasívnejšiu. Obe sú nesmierne dôležité, dokonca aj pri nadbytočných kilách.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám