()

Aké účinky má liečivá voda?

Väčšina z nás už počula o tom, ako sú kúpele prospešné pre naše zdravie.  Zlaté Kúpele Turčianske Teplice sú známe hlavne minerálnymi termálnymi liečivými vodami. Sú hlavným liečebným prostriedkom a pomáhajú pri rôznych fyzických a psychických problémoch, zvnútra aj navonok. V tomto článku sa pozrieme na to, aké benefity turčianska termálna minerálna liečivá voda má.

Kedy má minerálna voda liečivé účinky? 

Nie každý minerálny prameň, ktorý existuje, je liečivý. Musí obsahovať aspoň 1000 mg rozpustených tuhých látok na liter. Voda v Zlatých kúpeľoch má v sebe až 1524 mg minerálnych látok na liter. Je bohatá na hydrouhličitany, sírany, vápnik, železo, horčík a ďalšie. 

Turčianske pramene boli zaradené medzi termálne minerálne pramene na základe zákona č.538/2005 o prírodných liečivých vodách, prírodných liečebných kúpeľoch, kúpeľných miestach a prírodných minerálnych vodách.

Široké spektrum benefitov

Minerálna voda sa v kúpeľoch používa na čiastočnú aj celkovú liečbu, taktiež vo forme pitných kúr. Vďaka vysokému obsahu minerálnych látok má veľké spektrum liečivých účinkov. Pomáha pri tráviacich, pohybových, neurologických, gynekologických a onkologických problémoch. Podporuje liečbu psychických problémov a taktiež chorôb, ktoré vznikajú z povolania.

Vyššia teplota vody, medzi 34 °C až 38 °C, má pozitívny účinok na ľudský organizmus. Rozširuje cievy, vďaka čomu môže krv aj lymfa lepšie prúdiť a klesá krvný tlak. Počas teplého kúpeľa sa cez kožu do tkanív dostanú minerálne látky z liečivej vody. Zvýši sa povrchová teplota tela, čo kladne vplýva na kardiovaskulárny, nervový, endokrinný, dýchací, ale aj imunitný systém. 

Liečivá voda ako blahodárny nápoj

Ako už viete, vysoko mineralizovaná voda má množstvo benefitov aj keď je prijímaná zvnútra. 

  • Vápnik, fluór a horčík pôsobia proti osteoporóze, črevným problémom a rôznym typom obličkových kameňov. Síran vápenatý (CaSO4) napríklad znižuje pH moču a pomáha pri karbonátových a fosfátových kameňoch a piesku v močových cestách. 
  • Magnézium a vápnik pomáhajú pri alergiách a zápaloch.
  • Liečivá voda pomáha pri zažívaní, podporuje tvorbu a vylučovanie žlče. Okrem toho znižuje žalúdočnú kyselinu. 

Liečivá voda má všestranné využitie a dokáže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch. Na základe vášho zdravotného stavu vám naši lekári pripravia plán na mieru a taktiež vyberú vhodné procedúry práve pre vás. Stačí nás iba kontaktovať a my sa postaráme o zvyšok.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám