()

Ako liečiť Parkinsonovu chorobu v Zlatých kúpeľoch

Máte v rodine niekoho s Parkinsonovou chorobou? Alebo sa ohlásila u vás? Ide o naozaj nepríjemnú chorobu, pretože nielenže spôsobuje poruchu pohybového aparátu, ale tiež psychických funkcií. Kvalita života u pacientov postupne klesá, rovnako aj ich sebestačnosť. V tomto článku vám povieme niečo viac o Parkinsonovej chorobe a o tom, ako vám a vašej rodine Zlaté kúpele v Turčianskych Tepliciach pomôžu v liečbe.

Čo je Parkinsonova choroba?

Parkinsonova choroba predstavuje progresívne chronické ochorenie nervovej sústavy. Prejavuje sa najmä poruchou hybnosti, ktorá vzniká na základe degeneratívneho zániku nervových buniek v mozgu. Zánik buniek spôsobuje nedostatok dopamínu v bazálnych nervových uzlinách. Tie sú zodpovedné za súhru a tvorbu pohybu, myslenie a učenie. Parkinsonova choroba prichádza s vekom, prejavuje sa najčastejšie u ľudí nad 50 rokov. Dokonca aj genetika spôsobuje asi 10-15 % existujúcej Parkinsonovej choroby.

Akými príznakmi sa prejavuje Parkinsonova choroba?

Medzi typické príznaky Parkinsonovej choroby patria poruchy hybnosti v dôsledku tuhosti svalov, obmedzenie pohybu a typický tras. Avšak, na počiatku choroby vôbec nie sú príznaky jasné. V začiatkoch môžete pociťovať len bolesť v ramenných kĺboch, chrbtici, stratu výkonnosti, zvýšenú únavu, poruchy spánky a ťažkosť dolných končatín. Veľmi častá býva aj zápcha, zmeny rečového (tichá a monotónna reč) a písomného prejavu (drobné, neupravené písmo).

Až postupne pribúdajú ďalšie charakteristické príznaky - tras hlavy a horných končatín. Neskôr sa tiež pridružuje tuhosť a zvýšené svalové napätie, čo vedie k spomaleniu pohybov, čím začína byť pacient výrazne spomalený. Je dôležité dbať o svoje zdravie a už pri počiatočných príznakoch vyhľadať lekársku pomoc. Pacient sa totiž rýchlo stáva veľmi zraniteľným. Zvyšuje sa aj riziko pádu či iného vážneho úrazu, ktorý môže nastať v dôsledku zhoršujúcej sa mobility. 

Ako vám pomôžu Zlaté kúpele?

Pacienti s Parkinsonovou chorobou si Zlaté kúpele v Turčianskych Tepliciach veľmi pochvaľujú. Je to nielen vďaka rôznym procedúram, ale aj vďaka socializácií, ktorú tu majú. Často sa totiž stáva, že človek s Parkinsonom trpí samotou. Cieľom kúpeľného pobytu je tiež naučiť pacienta žiť so svojim ochorením. Dôležité je urobiť všetko pre to, aby sa telesné a duševné ťažkosti už viac neprehlbovali.

V liečbe Parkinsona pomáhajú účinky turčianskej termálnej minerálnej liečivej vody. Najdôležitejšími procedúrami počas kúpeľného pobytu sú tak rôzne liečivé kúpele (aromaterapeutický, minerálny vaňový, bylinný a pod.), ale tiež fyzioterapia, masážetermoterapia. V Zlatých kúpeľoch pomáhame zmierniť následky Parkinsonovej choroby, ale tiež pacientov vzdelávame v tom, ako je vhodné upraviť životný štýl. Pomôže im najmä dostatok odpočinku a pravidelný pohyb.

Kúpeľný pobyt dokáže výrazne zlepšiť priebeh ochorenia, tak už viac neváhajte a doprajte sebe alebo svojmu blízkemu vhodnú starostlivosť prostredníctvom kúpeľného pobytu.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám