()

Ako si udržať dlhodobo zdravé obličky

Úlohou obličiek je zbavovať telo toxínov, pôsobia ako filter krvi, regulujú tekutiny a soli, no zároveň udržiavajú optimálny krvný tlak. Teda len v prípade, že sú zdravé. V akom stave sú vaše obličky? Neberte vaše zdravie na ľahkú váhu. 

Aká je funkcia obličiek v organizme?

Okrem očistenia krvi od odpadových látok, dochádza v obličkách aj k syntéze a odbúravaniu hormónov. Tvorí sa v nich enzým renín a rastový faktor erytropoetín. Renín je dôležitý pri regulácií krvného tlaku a erytropoetín zabezpečuje tvorbu krvi. V obličkách sa tiež tvorí aktívna forma vitamínu D, ktorý vstrebáva vápnik. Ten je dôležitý pre zdravie kostí. 

Aké sú najčastejšie príznaky pri problémoch s obličkami?

Medzi najčastejšie príznaky, ktoré sa vyskytujú pri zle fungujúcich obličkách, radíme bolesti v krížovej oblasti, zmeny v močení či nevoľnosti. Bolesť v oblasti obličiek alebo podbruška sa môže prejavovať popri, ale aj mimo vylučovania. V prípade bolesti v tejto oblasti zvyčajne ide o zápalové ochorenie, no môže ísť až o zápal obličiek. Často si všimnete aj zmeny v močení (iné sfarbenie, zakalenie, samovoľný únik  či časté nutkanie na močenie). Prejavom problému súvisiaceho s obličkami je aj nočné močenie, najmä ak sa budíte viackrát počas noci. 

Kedy obličky zlyhávajú?

V počiatočnom štádiu ani nezistíte, že vám obličky zlyhávajú. Neliečené ochorenie však môže viesť až ku zlyhaniu srdca, poruchám srdcového rytmu, opuchu pľúc, zmenám správania, kŕčom či bezvedomiu. Keďže zlyhanie obličiek nebolí, je dôležité, aby ste o svoje zdravie dbali pravidelne a starali sa o seba. Veď predsa nikto nechce skončiť so zdravotnými problémami. Myslite na pravidelné prehliadky.

Ako si udržať obličky zdravé?

Ako snáď pri všetkom, aj v tomto prípade je dôležitá prevencia. Dôležité je dodržiavať zdravý životný štýl, každý deň si dopriať dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, obmedziť tučné a vyprážané jedlá, obmedziť fajčenie a konzumáciu alkoholu, prijímať dostatok tekutín, zredukovať stres a dopriať si tiež pravidelný spánok. Dalo by sa povedať, že to je základ, ktorý je všeobecne platný. Čo ešte môžete urobiť pre vaše obličky? Dávajte si pozor na lieky od bolesti, ktoré nie sú vhodné práve pre obličky. Konzumujte pravidelne fazuľu, cviklu, brusnice, maliny a zeler.

Ak sa u vás už prejavilo zlyhanie obličiek, dôležité je vyhnúť sa zhoršovaniu daného stavu, a preto chorobu neignorujte. Je potrebné nielen kontaktovať odborného lekára, ale tiež si dopriať oddych a zmeniť vašu životosprávu. S tým vám veľmi radi pomôžeme aj u nás v Moderných kúpeľoch. Stačí si vybrať z našej aktuálnej ponuky pobytov.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám