()

Ako zvládnuť vlny horúčav

Po dlhom studenom máji konečne aj k nám prišlo leto. Všade počuť špliechanie vody, detský smiech, ľudia si užívajú zmrzlinu a ľadové nápoje a ulice sú plné až do neskorých hodín. S návalom tepla však prichádzajú aj nepríjemnosti, ktoré nám vedia skomplikovať tieto dlhé letné dni. Ak vás vyčerpá aj krátky pobyt na slnku a celý deň sa cítite unavene a bez energie, nie ste v tom sami. Mnoho ľudí v lete trpí na bolesti hlavy, nízky krvný tlakmalátnosť. Ale vedeli ste, že týmto nepríjemnostiam môžete ľahko predísť? Stačí sa držať nasledujúcich jednoduchých tipov, ktoré sme pre vás zostavili a nielenže si skvalitníte letné dni, ale dokážete tak aj zabrániť vzniku mnohých zdravotných problémov, ktoré tieto vysoké teploty môžu spôsobiť.

 

ZVÝŠTE PRÍJEM TEKUTÍN

Bod, ktorý pozná každý, no zároveň ho stále množstvo ľudí podceňuje. Nezabúdajte, že vo vysokých teplotách, keď sa naše telo potí, je potrebné neustále dopĺňať tekutiny, a to najlepšie vo forme čistej vody. Nečakajte na pocit smädu, naopak snažte sa mu pitím predchádzať. Človek by mal priemerne za deň vypiť asi dva litre nesladenej tekutiny, takže si to nenechávajte na poslednú chvíľu. Prestaňte sa čudovať, že nevládzete a vymeňte lieky na bolesť hlavy za čistú vodu. Účinky zbadáte takmer okamžite.

 

OBMEDZTE POBYT NA PRIAMOM SLNKU

Hoci vás počas dňa môže chrániť pokrývka hlavy, okuliare či krémy s vyšším UV faktorom, najlepšie je sa v najteplejších hodinách, teda v čase od 10. do 15. hodiny, zdržiavať vo vnútri budov, prípadne v tieni. Ak sa predsa len nemôžete pobytu na slnku v tomto čase vyhnúť, sledujte si aspoň dĺžku jeho trvania. Môže totiž dôjsť k prehriatiu organizmu a úpalu, ten spoznáte bolesťou hlavy, celkovou slabosťou, závratmi alebo zvracaním. Nezabúdajte, že na prehriatie sú náchylnejší najmä starší ľudia a deti, ak teda patríte do tejto skupiny alebo sa okolo vás ľudia v tomto veku pohybujú, zvýšte opatrnosť.

 

VYBERTE VHODNÉ OBLEČENIE

Ideálne zvolené oblečenie do vysokých teplôt by malo byť voľnéjednovrstvové. Vyhnúť by sme sa mali umelým materiálom, ktoré nedokážu správne odvádzať pot. Zvoľte radšej bavlnené alebo iné prírodné materiály. Vhodné sú napríklad ľanové kúsky, ktoré v lete krásne chladia a v zime, vás zase príjemne zohrejú, takže sú využiteľné celoročne. Ak často zabúdate na pokrývku hlavy, kúpte si slamený klobúk, ktorý poslúži ako pekný módny doplnok a zároveň spĺňa úlohu vzdušnej ochrany hlavy pred priamym slnkom.

 

OCHLADZUJTE SA VLAŽNÝMI KÚPEĽMI

To, že každý sa rád v lete schladí na kúpaliskách alebo v kúpeľoch nie je náhoda. Pravidelné ochladzovanie organizmu, či už letnými nápojmi, studenou sprchou, mokrým uterákom alebo návštevou napríklad našich Zlatých kúpeľov pomôže schladiť váš organizmus a zaistí vám lepšiu výkonnosť počas, aj tých najhorúcejších, dní.

Nezabúdajme však počas týchto dní dbať nie len na seba, ale aj na ľudí okolo nás. Zaujímajme sa o susedov, priateľov, rodinu, pýtajme sa na ich zdravotný stav. Vysoké teploty a vlny horúčav totiž ešte prispievajú k vzniku, už aj tak veľmi častých, kardiovaskulárnych ochorení a môžu spôsobiť aj zhoršené reakcie organizmu na niektoré druhy liekov. Ak máte obavy, ako vaše srdce znesie vysoké teploty, skúste napríklad náš diagnostický Kardio balíček s mnohými dôležitými vyšetreniami a najmä s hodnotnými odporúčaniami od našich lekárov, ktorý nájdete v ponuke najlepšieho kúpeľného hotela Royal Palace. Pomôžeme vám tak odhaliť prípadné srdcové problémy dostatočne včas a predísť tak zbytočným komplikáciám. Skúsme teda toto leto myslieť viac na seba, svoje zdravie, ale aj na ľudí, ktorí nás obklopujú a pomôžme si všetci spoločne prekonať letné horúčavy.

 

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám