()

Bechterevova choroba – ako vám môžu kúpele pomôcť?

Začína to bolesťou v oblasti krížov a postupne vás začína bolieť celá chrbtica. Bechterevova choroba nie je žiadna sranda. Príznaky prichádzajú pomaly a často ich sprevádza aj veľká únava. Zbystrite pozornosť najmä, ak sa vo vašej rodine táto choroba nachádza. Hoci sa Bechterevova choroba nedá úplne vyliečiť, no jej príznaky a rozšírenie viete zmierniť. V tomto článku si povieme, ako vám môžu Zlaté kúpele Turčianske Teplice pomôcť pri liečbe Bechterevovej choroby.

 

Aké sú najčastejšie príznaky Bechterevovej choroby?

- stuhnutosť svalov, kĺbov a ich bolesť, najmä vtedy, keď ste pokoji (napr. počas spánku),

- bolesť v krížovej oblasti,

- bolesť pri pätách,

- bolesti kĺbov (najčastejšie ramenných a bedrových), ale tiež opuch prstov,

- pri hlbokom dýchaní bolesť na hrudníku.

 

Rozvoj týchto príznakov vedie k vážnemu poškodeniu chrbtice a vytvára vám nevýhodu, ktorá významne zníži kvalitu vášho života. Hoci nie je zrejmé, čo Bechterevovu chorobu spôsobuje, s veľkou pravdepodobnosťou ide o dedičné ochorenie. Zbystriť pozornosť by ste mali aj v prípade, že sa vo vašej rodine nachádza nejaké iné reumatické ochorenie alebo psoriáza. Závažnosť tejto choroby vyjadrujú aj Bechterevove stupne:

  1. koreňový stupeň – v tomto stupni je najviac postihnutá chrbtica a bedrové kĺby,
  2. periférny stupeň – choroba je lokalizovaná nielen v chrbtici, ale aj v menších kĺboch ako kolená, členky či ďalšie malé kĺby nohy,
  3. centrálny stupeň – postihnutá je len chrbtica,
  4. škandinávsky stupeň – tento stupeň je veľmi podobný reumatickej artritíde a ovplyvnená je najmä chrbtica, ale bolesť môžete cítiť aj v malých kĺboch na rukách či nohách. Bolesť býva najhoršia v noci a ráno.

Ako vám pomôžu Zlaté kúpele pri liečbe?

Aj keď Bechterevovu chorobu nie je možné vyliečiť, tak jej príznaky viete výrazne spomaliť či zmierniť. Okrem klasickej liečby je potrebné venovať pozornosť aj pravidelnému pohybu, rehabilitáciám a fyzikálnej terapii. Cieľom je predovšetkým zabrániť vzniku deformít a posilniť svaly.

Zlatých kúpeľoch Turčianske Teplice môžete absolvovať liečebný pobyt, kde okrem denných kúpeľoch absolvujete aj termoterapiu vo forme obkladov, klasickú masáž, liečebný telocvik vo vode, magnetoterapiu, vodoliečbu a liečebnú rehabilitáciu. V prípade potreby môžete cvičiť každý deň vo fitness centre a plávať v našom bazéne s turčianskou termálnou minerálnou liečivou vodou. Práve každodenné cvičenie, vzpriamené držanie tela, dychové cvičenia a plávanie vám môžu výrazne zlepšiť zdravotný stav.

Pri  Bechterevovej chorobe máte ako poistenec nárok na absolvovanie kúpeľného pobytu každý rok. Ochorenie pri vhodnej liečbe a pravidelnej pohybovej aktivite nezhoršuje kvalitu života, a preto využite príležitosť a príďte na kúpeľný pobyt do Zlatých kúpeľov Turčianske Teplice. Už sa na vás tešíme!

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám