()

Čo by ste mali vedieť o Alzheimerovej chorobe

Nie je nič horšie, ako prísť o drahocenné životné spomienky. Čo je potrebné robiť, aby ste sa vyhli Alzheimerovej chorobe? Dôležité je hlavne myslieť na prevenciu a vášmu zdraviu venovať pozornosť pravidelne. Aj vďaka včasnému odhaleniu choroby je možné zmierniť jej priebeh. V tomto článku si povieme niečo viac o Alzheimerovej chorobe.

Čo je Alzheimerova choroba?

Alzheimerova choroba predstavuje neurologickú poruchu mozgu. Táto porucha spôsobuje degeneratívne problémy s pamäťou, správaním a každodenným fungovaním. Vzniká v dôsledku zániku nervových buniek, ktorý spôsobuje vznik 2 chorobných bielkovín. Tie sa ukladajú v mozgu a postupne spôsobujú stratu mozgových buniek. Alzheimerova choroba sa najčastejšie prejavuje u ľudí nad 65 rokov a častejšiu ňou trpia ženy ako muži.

Alzheimerova choroba má dopad nielen na chorého jedinca, ale tiež na rodinných príslušníkov, ktorí sa o neho starajú. Je to veľmi zaťažujúca úloha, ktorá je náročná nielen fyzicky, ale aj emocionálne.

Akými príznakmi sa Alzheimerova choroba prejavuje?

Alzheimerova choroba má svoje typické príznaky, ktoré si môžete všimnúť ešte skôr, než sa poriadne rozšíri. Typické príznaky Alzheimerovej choroby delíme do 3 skupín: 

Kognitívne príznaky

Kognitívne zmeny vnímame ako zabúdanie nedávnych udalostí, opakovanie sa, ťažkosti s rozhodovaním sa, poruchu poznávania a pomenovania známych predmetov, poruchu reči a neschopnosť učenia sa nových vecí.

Neuropsychiatrické  príznaky

Ide najmä o poruchy správania, ktoré chorého prinútia stiahnuť sa zo spoločenského diania. To môže prehĺbiť ďalšie neuropsychiatrické príznaky ako depresiu, apatiu a nezáujem, halucinácie, agresiu a nepokoj. 

Telesné príznaky

Okrem zníženej schopnosti vykonávať každodenné činnosti, telesne ovplyvňuje chorého aj problém s rovnováhou, odmietanie jedla a následné chudnutie, ubúdanie svalovej hmoty a únik moču. 

Ako na správnu prevenciu?

Alzheimerova choroba sa nedá vyliečiť, a preto je vhodné, prevenciou ovplyvniť rizikové faktory. Človek často ani len netuší, ako jednoducho si vie následne v starobe pomôcť. A to len vhodným životným štýlom. Staroba totiž odzrkadľuje starostlivosť počas celého života. Chrániť sa môžete činnosťami, ktoré majú efekt na nervové bunky a mozog. Sú nimi napríklad:

  • spokojnosť v pracovnom živote,
  • aktívny životný štýl,
  • bohaté sociálne interakcie,
  • aktivity, ktoré stimulujú mentálne a fyzické schopnosti,
  • angažovanosť v spoločenských udalostiach.

Aj také lúštenie krížoviek váš mozog udržuje v činnosti. Všetky vyššie spomenuté činnosti môžu pomôcť zlepšiť intelekt a trénovať mozog. Vo vyššom veku môžete zvoliť cviky pre mozog a zlepšenie pamäti, ktoré by sa mali vykonávať podľa presne stanoveného postupu.

Dôležité je Alzheimerovu chorobu zachytiť ešte v počiatočnom štádiu a okamžite tlmiť jej príznaky. Ak ich teda zbadáte u seba či blízkych, neváhajte s návštevou lekára. Včasné odhalenie môže výrazne zlepšiť priebeh ochorenia.

Vyskúšať môžete aj pobyt v Zlatých kúpeľoch, ktorý pomáha so socializáciou, aktívnym pohybom ale tiež aktivitami, ktoré stimulujú mentálne schopnosti. Život je len jeden, tak si venujte dostatočnú starostlivosť a pravidelne dbajte na správnu životosprávu.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám