()

Čo spôsobuje srdcovo-cievne ochorenia?

Medzi najčastejšiu príčinu hospitalizácie pacientov na Slovensku radíme srdcovo-cievne ochorenia. Vo svete sú dokonca aj hlavnou príčinou úmrtí. Rýchle životné tempo a nesprávne životné návyky sú najčastejšími spúšťačmi týchto zákerných ochorení. Ale vôbec to tak nemusí byť. V tomto článku si povieme, aké sú rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení a ako vám Zlaté kúpele môžu v prevencii pomôcť.

AKÉ SRDCOVO-CIEVNE OCHORENIA POZNÁME?

Ide najmä o ochorenia akými sú vysoký krvný tlak, ateroskleróza, srdcové zlyhávanie, akútna mozgovo-cievna príhoda, srdcový infarkt, či angína pectoris. Príznaky sa líšia v závislosti od toho, o aké ochorenie ide. Ochorenie môže sprevádzať tlak či bolesť na hrudi, ktorá vystreľuje do ľavej končatiny, ďalej tiež môže ísť o bolesť hlavy, silné búšenie srdca, opuchy končatín, problémy s dýchaním a celkovú slabosť človeka.

AKÉ SÚ RIZIKOVÉ FAKTORY?

Rizikové faktory by sme mohli rozdeliť do 2 skupín. Tie, ktoré nevieme ovplyvniť a tie, ktoré môžeme našim životným štýlom ovplyvniť. Medzi neovplyvniteľné faktory patrí vek, rodinná či osobná anamnéza (ak sme podobné ochorenie už v minulosti prekonali) a dokonca aj pohlavie (muži majú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení vyššie ako ženy).

Medzi faktory, ktoré vieme ovplyvniť radíme:

  • správnu životosprávu,
  • pravidelnú fyzickú aktivitu,
  • menej stresovej záťaže a viac oddychu,
  • v prípade nadváhy či obezity, jej odstránenie,
  • udržanie si správnej hladiny cholesterolu a cukru v krvi,
  • vyhýbanie sa nadmernej konzumácií alkoholu,
  • fajčenie.

Mali by sme si uvedomiť najmä to, že obmedzením či úplným vylúčením týchto faktorov vieme srdcovo-cievnym chorobám prechádzať, či minimálne ich dôsledky zmierniť a predĺžiť si tak život.

AKO VÁM POMÔŽU ZLATÉ KÚPELE?

Zlaté kúpele pomôžu najmä ako prevencia. Dbať o svoje zdravie je nevyhnutné neustále v každom veku a nie až vo chvíľach, keď je neskoro. Je potrebné znížiť stres a rýchle životné tempo. Naučte sa oddychovať. V Zlatých kúpeľoch si môžete pravidelne dopriať rôzne druhy masáží, ktoré vaše telo zregenerujú a pomôžu vám tak fyzicky i mentálne. Aj taká maličkosť ako je masáž raz do mesiaca vás naučí dbať viac o svoje zdravie a starať sa o seba.

Okrem masáže a relaxácie je v živote dôležité dbať aj na zdravý životný štýl, dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu a vhodné stravovanie. Postupne pridávajte do stravy vhodné potraviny, bohaté na všetky živiny a minerálne látky. Nájdite si pohybovú činnosť, ktorá vás baví a pravidelne sa jej venujte – môže ísť o prechádzky, plávanie, bicyklovanie či iné aktivity. Veríme, že sme vás aspoň trochu inšpirovali, aby ste sa o vaše zdravie lepšie starali.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám