()

Čo spôsobuje tetániu a pomôžu vám pri liečbe kúpele?

Tetánia je známa ako ochorenie vystresovaných a hoci diagnostika je zdĺhavá a komplikovaná, tak prvé príznaky netreba podceňovať. Tetánia predstavuje syndróm zvýšenej nervovo-svalovej dráždivosti. Začína nenápadne, no dokáže značne ovplyvňovať vašu kvalitu života. Čo všetko by ste o tetánii mali vedieť a ako vám pomôžu kúpele? To si povieme v tomto článku.

Čo je tetánia?

Väčšina ľudí o ochorení tetánia ešte ani nepočula. Teda až do momentu, kým sami nezažili tetanický záchvat, prípadne ľudia v ich okolí. Tetániu spôsobuje dlhodobý stres a mnoho ľudí opisuje záchvat stavu infarktu. Tetanický záchvat, teda prejav tetanického syndrómu, je odpoveďou tela na stres a na preťaženie organizmu, ktorý nemá čas na regeneráciu. V stresových situáciách sa koncentrácie minerálov v medzibunkovej tekutine rapídne menia a nastáva tak dramatický úbytok, najmä horčíka.

Tento nedostatok ovplyvňuje funkcie viacerých orgánových systémov, ale najvýraznejšie ovplyvňuje fungovanie nervového systému, čo má za následok podráždenosť, únavu, nespavosť, depresiu, nevýkonnosť a bolesti hlavy.

Akými príznakmi sa prejavuje tetánia?

Už pri prvých príznakoch je potrebné zbystriť pozornosť a v prípade, že máte podozrenie na tetániu, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Nečakajte. Veď zdravie je to najdôležitejšie, čo máme. Na tetániu poukazujú psychické a fyzické príznaky, ktorými môžu byť:

  • bolesti hlavy až migréna,
  • problémy so spánkom,
  • tráviace ťažkosti,
  • pocity tŕpnutia končatín, ba dokonca celého tela,
  • oslabený imunitný systém,
  • bolesť dolných končatín,
  • zvýšené svalové napätie a svalové kŕče, najmä v rukách, nohách, ale tiež v oblasti tváre,
  • u žien aj rôzne gynekologické problémy (napr. nepravidelná menštruácia).

V konečnom dôsledku ide o príznaky, ktoré sa stali v dnešnej dobe „normálnymi“ a zažíva ich každý druhý človek. Jedným výrazným príznakom je však aj svrbenie pokožky tela, ktoré sa nevyskytuje len pri kožných problémoch, ale aj pri systémových ochorenia. Najťažšou formou prejavu tetánie je akútny tetanický záchvat, ktorý sprevádzajú pocity úzkosti, nevoľnosti, sťažené dýchanie, celková únava, precitlivenosť, búšenie srdca, brnenie v končekoch prstov alebo brnenie jazyka. Nenechajte vaše ochorenie zájsť až sem. Navštívte lekára okamžite, ak máte vyššie spomenuté príznaky.

Ako vám pomôžu Zlaté kúpele?

Pri liečbe tetánie je dôležitým aspektom úprava životosprávy. Každý s tetániou potrebuje dostatok spánku, rôzne meditačné či relaxačné cvičenia, ale tiež stravu bohatú na horčík a vápnik. Ak chcete váš stav zlepšiť, pomôže vám konzumácia mliečnych výrobkov, orechov, banánov a tiež minerálnych vôd. Aj také Zlaté kúpele vám pomôžu pri nadmernom strese. Stačí sa ponoriť do turčianskej termálnej minerálnej liečivej vody a váš stres odpláva. V bazéne si oddýchnete nielen psychicky, ale aj fyzicky. Pozrite si naše aktuálne pobytové balíky a vyberte si. 

Či už si zvolíte víkendový alebo dlhší pobyt – veríme, že váš zdravotný stav sa postupne zlepší. Tešíme sa na vás v Zlatých kúpeľoch!

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám