()

Čo všetko by ste mali vedieť o Crohnovej chorobe?

Postihla vás Crohnova choroba? Toto autoimúnne ochorenie postihujúce tenké črevo je síce nepríjemne, no ak ho človek včas odhalí, vie ochorenie udržať pod kontrolou. Vo väčšine prípadov stačí trpezlivá úprava stravy a správne lieky. Ak je pre vás Crohnova choroba niečo úplne nové, pripravili sme pre vás článok, kde vám o nej všetko rozpíšeme.

Čo je Crohnova choroba?

Crohnova choroba predstavuje chronické zápalové ochorenie, ktoré môže postihovať ktorúkoľvek časť tráviaceho ústrojenstva. Zápal prechádza cez celú hrúbku steny orgánu a ohraničený je do konkrétnych segmentov. Najčastejšie sa tieto zápalové ložiská vyskytujú v oblasti tenkého čreva, resp. v jeho konečnej časti s prechodom do hrubého čreva. Okrem tenkého čreva môže byť postihnutá aj akákoľvek ďalšia oblasť, ako napr. ústna dutina, pažerák, žalúdok, konečník aj hrubé črevo. 

Aké sú príznaky Crohnovej choroby?

Príznaky Crohnovej choroby bývajú od miernych až po ťažké. V každom prípade ich netreba podceňovať. Príznaky sa objavujú zvyčajne postupne, no môžu prepuknúť tiež náhle a bez varovania. Medzi najčastejšie príznaky patrí:

  • hnačka,
  • teplota,
  • veľká únava,
  • bolesť brucha a tiež kŕče,
  • krv v stolici,
  • znížená chuť do jedla sprevádzajúca stratou hmotnosti,
  • bolesť v ústach či afty,
  • prípadne sa môže objaviť zápal pečene alebo žlčových ciest, zápal kože, očí a kĺbov.

Prečo vzniká Crohnova choroba?

Myslíte si, že za vznik Crohnovej choroby môžu zlé stravovacie návyky a stres? Tieto faktory síce chorobu zhoršujú, no nie sú pôvodcom jej vzniku. Úplne jasný pôvod choroby nevedia určiť ani experti, no vplýva na ňu jednoznačne dedičnosť a imunitný systém. Aj to je dôvod, prečo si udržiavať imunitu vo vynikajúcom stave. Crohnovu chorobu môžu vyvolať rôzne vírusy či baktérie vo chvíli, keď sa váš imunitný systém snaží abnormálnou imunitnou reakciou bojovať proti mikroorganizmom, ktoré napádajú zažívací trakt.

Ako liečiť Crohnovu chorobu

Okrem samotnej lekárskej liečby (protizápalových liekov) je dôležitá aj úprava jedálnička a špecifická strava. Samozrejme, všetko závisí od fázy, v ktorej sa ochorenie nachádza. Cieľom liečby je udržiavať Crohnovu chorobu na minimálnej úrovni. V ťažších fázach sa podáva tekutá strava sondou priamo do tenkého čreva. V období útlmu choroby by mala byť strava čerstvá, ľahko stráviteľná, s vyšším obsahom škrobov, bielkovín, železa, vápnika a tiež s obsahom vitamínu C a B komplexu.

Aj pravidelný relax je prevenciou voči rôznych ochoreniam. Príďte si oddýchnuť do Moderných kúpeľov v Turčianskych Tepliciach. Tešíme sa na vašu návštevu!

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám