()

Čo všetko potrebujete vedieť o osteoporóze

Hoci sú pre nás dôležité, zvyčajne si kosti veľmi nevšímame. Ich funkčnosť si uvedomíme až vtedy, keď sa zlomia alebo nás začnú z nejakého dôvodu bolieť. V tom horšom prípade nás postihne osteoporóza, ktorá je veľmi nepríjemná a zákerná. Poďme si ju bližšie predstaviť. 

Čo je osteoporóza?

Veľmi jednoducho povedané, ide o rednutie kostí, ktoré nastáva v prípade úbytku kostnej hmoty. Následkom je oslabenie pevnosti kostí a zvýšenie ich lámavosti, keďže sa kostná hmota neobnovuje a nepribúda nová. A ako vlastne vzniká? Najčastejšie k jej vzniku prispieva rodinná predispozícia, no rozhodne to nie je všetko. Obávať by ste sa mali aj v prípade, že máte tenšie kosti, nesprávnu výživu, fajčíte, zanedbávate fyzickú aktivitu alebo máte nízku telesnú hmotnosť. Túto chorobu vyvolávajú aj niektoré lieky. Ide najmä o užívanie kortikosteroidov - prednizón alebo kortizón.

Aké sú najčastejšie príznaky osteoporózy?

Počiatočné štádia osteoporózy si vôbec nemusíte všimnúť. Zvyčajne sa pacient o chorobe dozvie až vtedy, keď mu lekár vyšetrí nejakú zlomeninu. Aj preto je dôležité informovať lekára v prípade, že máte túto chorobu v rodine. Medzi počiatočne príznaky patria:

  • slabé a lámavé nechty,
  • oslabená sila úchopu,
  • ustupujúce ďasná.

Ku ďalším príznakom, pri ktorých zvyčajne choroba už postúpila, radíme:

  • bolesti chrbta,
  • zhrbenie v oblasti hrudnej časti chrbtice,
  • zníženie vašej telesnej výšky,
  • a zlomeniny zápästia, stehennej kosti či chrbtových stavcov. 

Ako vám pomôžu Moderné kúpele pri liečbe?

Okrem klasickej liečby, ktorú vám navrhne váš lekár (primerané cvičenie, zvýšenie vápnika a vitamínu D) môžete do svojho životného štýlu zaviesť aj ďalšie postupy, ktoré spomalia odbúravanie kostnej hmoty a podporia rasť nových kostí. Tiež môžete zvýšiť množstvo bielkovín, horčíka, zinku a vitamínu K.

Ďalej vám odporúčame zaradiť chôdzu do schodov, robenie drepov, klikov, využívať činky a odporové pásy. Práve tieto cviky podporia tvorbu nového kostného tkaniva. Vďaka cvičeniu sa stanete tiež obratnejší, čím zabránite pádom a zraneniam, ktoré by mohli nastať. Nápomocné sú aj kúpele, v ktorých si príjemne oddýchnete a zregenerujete telo počas víkendového či kúpeľného pobytu.

Veríme, že pri vhodnej a včasnej liečbe vám osteoporóza výrazne nezhorší kvalitu života. Tak neváhajte a využite príležitosť ešte dnes. Príďte na pobyt do Moderných kúpeľov Turčianske Teplice. Tešíme sa na vašu návštevu!

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám