()

Fitlopta – užitočná pomôcka pre každého

Fitloptu pozná pravdepodobne každý z nás. Do Európy sa dostala v osemdesiatych rokoch minulého storočia a odvtedy si svoju popularitu neustále drží. Nájdeme ju v každom fitness centre, posilňovni, rehabilitačnom centre a dokonca aj v kanceláriách. Samozrejme, nesmieme zabúdať, že je obľúbenou pomôckou pri domácom cvičení.

Prečo by ste mali vyskúšať cvičenie na fitlopte?

  • Pomáha pri problémoch s chrbticou, posilňuje svaly chrbta, brucha, panvy a celkovú stabilitu,
  • pomáha pri zlom držaní tela a zabraňuje opotrebovaniu kĺbov,
  • je užitočná pre začiatočníkov, pretože si osvoja zásady správneho držania tela pri cvičení,
  • môžete cvičiť intenzívnejšie – väčšia lopta je náročnejšia na udržanie rovnováhy,
  • okrem cvičebnej pomôcky ju môžete využiť ako balančnú pomôcku pre alternatívne sedenie v kancelárii.

Ak trpíte bolesťami hlavy, migrénami, máte sedavé zamestnanie alebo stuhnutý chrbát, cvičenie s fitloptou môže byť pre vás skvelým riešením. Výhodou je, že nepotrebujete veľa priestoru a vašou jedinou pomôckou bude správne zvolená fitlopta. Ak sa na domáce cvičenie necítite, určite sa vo vašom okolí nájde fitness centrum, kde tento druh kurzu ponúkajú. Nezabudnite však na to, že ak trpíte zdravotným problémom, je potrebné sa o vhodnosti cvičenia poradiť s lekárom.

Používate fitloptu ako náhradu stoličky v kancelárii? Dajte si pozor na to, aby ste na nej nesedeli celý deň. Ideálny čas je cca jednu hodinu denne. Fitlopta totiž zabezpečuje tzv. dynamický sed. Nie je stabilná a nemá operadlovú časť, neustále na nej musíte udržiavať rovnováhu a tým aktivujete svaly v zadnej časti tela, v dolnej polovici, ale aj v oblasti brucha a trupu. Keď to so sedením preženiete, môže vás na ďalší deň prekvapiť nepríjemná svalovica. 

Keď sa rozhodnete na fitlopte cvičiť doma, je veľmi dôležité, aby ste si na výšku vašej postavy zvolili správnu veľkosť lopty. Pri cvičení by ste tiež mali dodržiava niekoľko zásad. Pri sedení musia byť vaše kolená nižšie ako bedrový kĺb, chrbát vystretý, ramená smerujú dozadu, hruď je vypnutá, nohy rozkročené na šírku ramien a lýtka by sa nemali dotýkať lopty. Ak máte pocit, že necvičíte správne, radšej navštívte odborníka, aby vám postup predviedol.

Ako využívame fitlopty v Zlatých kúpeľoch Turčianske Teplice?

Rehabilitácia pomocou fitlopty je jednou z najúčinnejších foriem. Treba však myslieť na to, že sa musí vykonávať pod dozorom skúseného odborníka.

V Zlatých kúpeľoch Turčianske Teplice sa môžete zúčastniť skupinového cvičenia na fitloptách, ktoré vedie fyzioterapeut. Cvičenie je zamerané na chrbticu, brušné svaly, bedrové kĺby a trvá približne 20 minút. Skupinu tvorí cca 10 klientov a je vytvorená podľa diagnózy. Garantujeme vám, že po skončení cvičenia budú vaše svaly a chrbtica uvoľnené a zrelaxované.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám