()

Migréna - ako účinne bojovať s bolesťou hlavy

Bolesť hlavy často postihuje celú oblasť hlavy alebo iba spánky, čelo, záhlavie či krk. Niekedy je bolesť taká neznesiteľná, že vyústi do migrény. Tá je naozaj nepríjemná! Človeku ide vybuchnúť hlava a netúži po ničom inom, ako po tmavej a tichej miestnosti.

Ak je bolesť častá, treba rozhodne vyhľadať lekársku pomoc. Rýchla diagnostika a liečba akýchkoľvek základných bolestivých prejavov môže zabrániť zhoršeniu bolesti a zlepšiť váš dlhodobý stav. Avšak, voči migréne viete bojovať aj preventívne. V tomto článku vám poradíme, ako účinne zatočiť s bolesťou hlavy.

Dostatok tekutín

Najčastejšie sa bolesť hlavy ozve v dňoch, kedy nevenujete dostatočnú pozornosť vášmu pitnému režimu. Každá chemická reakcia v našom tele totiž sa koná na základe vody. Ako to celé to funguje? Vášmu telu nedodáte dostatok tekutín, zhustne vám krv a spomalí sa zásobovanie buniek kyslíkom pre všetky tkanivá. Zhustnutá krv zvyšuje frekvenciu srdca, zvyšuje nebezpečenstvo trombózy. Aj preto vás často pri nedostatku tekutín začne bolieť hlava. Telo vám dáva signál, že niečo nie je v poriadku.

Kedy a koľko vody by ste mali vypiť?

Všeobecne platí, že denne by sme mali vypiť 2 - 2,5 litra. Závisí to však aj od fyzickej záťaže, pretože strata tekutín je priamo úmerná vonkajšej teplote. V zime postrehneme stratu tekutín menej ako v lete.  Ak ste už v štádiu, že pociťujete príchod bolesti hlavy, zvyčajne je už neskoro, no rozhodne sa napite vody alebo minerálky. Piť vodu by ste mali pravidelne a ideálne by malo ísť o čistú vodu, minerálku alebo nesladený čaj.

Indická masáž hlavy

Táto masáž veľmi dobre pôsobí proti migréne. Je založená na ajurvédskom liečebnom systéme, ktorý predstavuje systém prírodného liečenia pochádzajúci zo starobylej Indie, kde sa uplatňuje už vyše 5000 rokov. Ajurvéda kladie obrovský dôraz na prevenciu a sústavnú podporu zdravia za pomoci vyváženej stravy, dostatku pohybu, pozitívneho myslenia a zdravého životného štýlu.

Garantujeme vám, že sa pri procedúre príjemne uvoľníte a na bolesť hlavy úplne zabudnete. Masér začína masážou ramien a šije, prechádza na krk a masáž ukončí jemnými a presne cielenými masážnymi pohybmi v oblasti tváre a hlavy. Aj vám sa takáto predstava páči?  Indická masáž hlavy zmierňuje napätie v očiach, zlepšuje krvný obeh, upokojuje a zlepšuje koncentráciu. Túto masáž môžete absolvovať počas vášho pobytu v Zlatých kúpeľoch aj bez lekárskeho predpisu.

Vyhýbajte sa vybraným potravinám

Vedeli ste, že existujú potraviny, ktoré vašu migrénu vedia vyvolať, prípadne i zhoršiť? Sú to predovšetkým potraviny s tyramínom a histamínom – látky, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v produktoch s dlhšou trvanlivosťou (zrejúce syry, salámy, konzervy), ale aj v niektorých druhoch ovocia (banány, paradajky), v strukovinách, sójových produktoch či čokoláde. Odporúča sa tiež obmedzovať kávu a alkohol. Vo všeobecnosti platí, že by ste mali klásť dôraz na pravidelné stravovanie s vysokým podielom zeleniny a ovocia, pričom úplne vynecháte polotovary.

Brazílsky kyslík

Brazílsky kyslík predstavuje kyslíkovú terapiu, pri ktorej vdychujete zvlhčený vzduch. Ten je obohatený o kyslík vyrobený prístrojom Oxymat. Vďaka zvýšenému prívodu kyslíka sa zlepšuje účinnosť vašich obranných mechanizmov, zvyšuje sa výkon organizmu a spomaľuje starnutie.  Procedúra trvá 30 minút, po ktorých sa budete cítiť plný elánu.

Celotelová klasická masáž

Bolesť hlavy často prichádza v momente, keď ste vystavený stresu a náročnejšiemu obdobiu. Možno by vám prospelo spomaliť, oddýchnuť si a zregenerovať sa. Čo vám rozhodne pomôže? Celotelová klasická masáž! Na odbúranie stresu je ako stvorená. V prvom rade zlepšuje prekrvenie pokožky, detoxikáciu organizmu a uvoľňuje stuhnuté a bolestivé svalstvo, no mimoriadne pozitívne vplýva aj na psychiku, práve tým, že navodzuje celkovú relaxáciu.

Fyzioterapia

Aktívny pohyb nielen zlepšuje kondíciu a fyzický stav, ale zároveň prináša lepšie prekrvenie a okysličenie organizmu. Ako sa hovorí, pohyb k životu jednoducho patrí. Cviky fyzioterapie spočívajú najmä v precvičovaní kĺbov a svalov, prostredníctvom čoho sa môže obnoviť ich celkový stav po rôznych zranenia alebo degeneráciách, ktoré boli spôsobené zlým držaním tela či sedavou prácou. V Zlatých kúpeľoch máte možnosť vybrať si z viacero typov a úrovní cvičení. 

Pevne veríme, že vďaka našim tipom budete účinné bojovať proti migréne a bolesť čoskoro odíde.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám