()

Nordic walking: Severská chôdza zlepší Vaše zdravie a kondíciu

Nordic walking: Severská chôdza zlepší Vaše zdravie a kondíciu

Blíži sa leto. Mnohí z nás si až teraz uvedomili, že zima je preč a stále máme kilá navyše. Čo s tým?

Poznáte tie večné výhovorky. Boli Vianoce, viacej sme leňošili, viacej sme jedli (hlavne toho „dobrého a sladkého“), bolo zlé počasie, zima, sneh, kalamity…. a to nám nedovoľovalo šport v prírode a tak ďalej a tak ďalej. Dôvodov by sme si našli dosť. Príčina je však len jedna. Boli sme pohodlnejší a asi lenivejší. Chytá nás panika ako každý rok. Veď ide leto, odev to už neskryje! Čo s tým?

Ponúkame Vám jedno riešenie. Nordic walking, čiže severská chôdza, je pomerne mladý šport, ktorý vznikol vo Fínsku v osemdesiatych rokoch ako letná tréningová metóda pre bežcov na lyžiach. Je založený na využití špeciálne navrhnutých palíc, spôsobom, ktorý využíva silu hornej časti tela aby vás poháňala pri chôdzi vpred. Pri chôdzi s palicami je zapojených 600 svalov v tele, horná časť tela takto preberá až 30% práce nôh a odľahčuje ich od záťaže.

Severská chôdza je vysoko účinný fyzický tréning redukcie nadváhy a tiež vhodný tréning aeróbnej kapacity a svalovej výkonnosti.

AKO TO VLASTNE FUNGUJE?

Základom severskej chôdze je skrížený pohybový vzorec, keď v prvej dobe napr. pravá horná končatina vpredu zapichuje palicu a ľavá dolná končatina súčasne vykročuje vpred. Hrot pravej palice sa zapichne na úrovni ľavej päty v momente jej došliapnutia. V tejto fáze je pravá dolná končatina vzadu, plní stojnú a odrazovú funkciu pri prenose ťažiska na vykračujúcu ľavú dolnú končatinu. Vzadu je súčasne ľavá horná končatina, keď vo fáze tzv. zadnej úvrate pohybu dôjde tiež k uvoľneniu úchopu palice a táto zostane iba zavesená na remienku cez zápästie. V druhej dobe sa končatiny i palice vymenia a pohybujú sa paralelne voči trupu predozadným smerom. Dôležitá je tiež správna funkcia nohy pri došliapnutí: koleno musí zostať mierne ohnuté.

Je potrebné zdôrazniť, že palice pre severskú chôdzu sú špeciálnym náradím, celkom iným než sú palice lyžiarske. Dôležitou konštrukčnou vlastnosťou severských palíc je ich pružnosť a súčasne pevnosť a odolnosť proti zlomeniu, ktoré by mohlo spôsobiť pád a úraz chodca. Je potrebné vždy individuálne dodržať správnu dĺžku severských palíc, čo je cca 70 % výšky postavy. Výrobcovia dodávajú palice odstupňované po 5 cm. Orientačne by dĺžka palice mala byť taká, aby pri jej kolmom zapichnutí do zeme bolo ohnutie v lakti 90°. Ďalším špecifikom palíc je ich zakončenie. Tvoria ho špeciálne kovové hroty na nespevnený povrch či zasnežený terén a gumové protišmykové nadstavce na tvrdý a pevný povrch (kameň, betón, asfalt), ktoré tiež pomáhajú eliminovať tvrdosť nárazov. Samozrejmosťou sú špeciálne rukavice, vhodná športová obuv a oblečenie, adekvátne pre príslušné klimatické obdobie. Predovšetkým u kardiakov je vhodné tiež vybavenie meračom tepovej frekvencie.

VÝHODY SEVERSKEJ CHÔDZE

  • Ide o ideálnu formu fyzického tréningu, s účinnosťou o 40 – 50 % vyššou než u normálnej chôdze.
  • Až o 30 % eliminuje preťažovanie bedrových, kolenných a členkových kĺbov.
  • Zvýšenou činnosťou svalstva horných končatín a ramien nastáva ideálna dynamická kompenzácia a relaxácia pre osoby s tzv. počítačovou chrbticou (computerspine) či pre osoby trpiace v dôsledku chronického preťažovania ramien a šije.
  • Výrazne aktivizuje dýchacie svaly a stáva sa súčasne aj efektívnou dychovou gymnastikou u ochorení dýchacieho aparátu, zlepšuje teda prekysličenie celého organizmu.
  • Je tiež ideálnou pohybovou aktivitou pre všetky vekové skupiny vrátane seniorov s degeneratívnym ochorením kĺbov, ako aj pre osoby s poruchami rovnováhy, stability a koordinácie.
  • Zvyšuje činnosť srdca a pľúc, pričom nevedie k významnému zvýšeniu tlaku krvi.

KÚPELE TURČIANSKE TEPLICE DNES PONÚKAJÚ POBYTY, KTORÝCH SÚČASŤOU JE SEVERSKÁ CHÔDZA

Kúpele dnes okrem liečebných pobytov ponúkajú aj pobyty regeneračné, rekondičné a relaxačné, ktoré okrem iného pomáhajú eliminovať nepriaznivé vplyvy a dôsledky súčasného životného štýlu (nadváha, nedostatok pohybu, nevhodná strava a stres). Medzi popredné kúpele na Slovensku aj v tomto smere patria Zlaté kúpele Turčianske Teplice.

Nachádzajú sa v Turčianskej kotline, obkolesené prekrásnou scenériou okolitej prírody a vrcholmi Veľkej a Malej Fatry, Martinských holí a Kremnických vrchov. Práve preto priam lákajú k vychádzkam, túram, ale aj k severskej chôdzi, ktorá je dnes považovaná za nový zdravotný a životný trend vyspelej časti populácie, ktorá si uvedomuje preventívny význam pravidelnej fyzickej aktivity.

Okrem liečby, regenerácie a relaxu venujeme pozornosť aj tým, ktorí túžia po formovaní svojej postavy

V širokej ponuke liečebných pobytov pribudol Redukčný program, špeciálny liečebný pobyt zameraný pre naštartovanie funkcií v tele, ktoré optimalizujú telesnú hmotnosť a formujú postavu pomocou špeciálneho diétneho programu, vhodnej kombinácie procedúr a pohybovej aktivity.

Turčianske kúpele sú ideálnym miestom pre zdravú a preventívnu dovolenku. Prírodné liečivé zdroje, balneoterapeutický liečebný komplex, areál Spa & Aquapark, erudovaný a kvalifikovaný personál a v neposlednom rade i možnosti voľnočasových a zdraviu prospešných aktivít v prekrásnej okolitej prírode sú toho jasným predpokladom.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám