()

Potraviny na podporu imunity

S jesenným obdobím a krásne sfarbenou prírodou k nám pomaly prichádzajú aj pochmúrne a chladnejšie dni. Sme čoraz viac unavenejší a náš imunitný systém náchylnejší na akékoľvek vonkajšie či vnútorné škodlivé faktory. Za oslabenou imunitou sa okrem zmeny teplôt a počasia častokrát skrýva aj zlá životospráva. Nedostatok spánku, minimálny pohyb či nezdravé stravovanie, to všetko má na naše telo negatívny vplyv. Avšak existujú prirodzené spôsoby, ktoré jednoducho napomáhajú k zlepšeniu našej obranyschopnosti organizmu.

Ruka v ruke so správnou činnosťou imunitného systému ide stravovanie. Konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny i ovocia dokážeme telu dodať potrebné množstvo vitamínov a živín. Aby človek neoslabil vlastný organizmus, počas jesenného obdobia by sa mal vyhýbať mastným jedlám a alkohol prijímať len vo veľmi malej miere.

Skvelou prevenciou pred akýmkoľvek ochorením je práve zvýšený príjem vitamínov. Jedným z najúčinnejších je vitamín C, označovaný aj ako kyselina L-askorbová. Vo veľkej miere sa nachádza najmä v citrusoch a v zelenine, akou je napríklad červená paprika, kel alebo brokolica. Jeho denný príjem v potrave je nevyhnutný, pretože sa v tele sám neprodukuje ani neskladuje. Najrozšírenejším vitamínovým deficitom v celosvetovom merítku je vitamín A, ktorý chráni sliznice pred infekciami. Napomáha im identifikovať rozdiel medzi prospešnými a škodlivými látkami, a tiež k tvorbe protilátok.  Prijímať ho môžeme z rastlinných či živočíšnych potravín, akými sú mrkva, vajcia alebo pečienka.

K správnej funkcii a rozvoju imunitného systému prispievajú aj minerály ako zinok a železo. Zinok je nenahraditeľným prvkom v procese prevencie, nachádzajúci sa v hydine, červenom mäse, strukovinách i orechoch. Svojim pôsobením urýchľuje rast imunitných buniek. Podobne aj železo napomáha k správnej funkcii buniek v tele a vyskytuje sa vo veľmi podobných potravinách ako zinok.

Zdravý a pestrý jedálniček plný živín a minerálov je nevyhnutnosťou v jesennom, chrípkovom období. Aj my v Zlatých kúpeľoch dbáme na výdatnú a čerstvo pripravenú stravu, ktorá ulahodí nielen vášmu zdraviu i oku, ale aj chuťovým pohárikom. Jedálny lístok je vytvorený tímom špecialistov na zdravú výživu tak, aby zahŕňal všetky potrebné výživné látky. Počas pobytu Imunita vyskúšate nie len modernú gastronómiu, ale aj kvalitné liečebné procedúry, ktoré vám dopomôžu k lepšej obranyschopnosti organizmu. Ak budete chrániť svoje telo pravidelne, ono sa vám za to poďakuje svojou funkčnosťou a zdravím.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám