()

Potulky srdcom Európy

Nachádzate sa v Turčianskych Kúpeľoch alebo k nám plánujete v blízkej dobe zavítať? Máme pre vás skvelý tip na vyplnenie voľného času medzi procedúrami. Vďaka skvelej polohe Turčianskych Teplíc sa okrem liečby a trávenia času v priestoroch hotela môžete vydať aj na zaujímavý výlet. Bohaté historické okolie mesta otvára skvelé možností pre aktívny či pasívny oddych a na výlety za krásami našej krajiny. Poďme sa dnes spoločne pozrieť do srdca Európy.

Kráľovské mesto Kremnica je svojou históriou a množstvom pamiatok miestom, ktoré sa zaručene oplatí navštíviť. V minulosti patrilo medzi najbohatšie sídla Uhorska a dnes sa pýši dlhoročnou tradíciou i zachovalosťou. Väčšina honosných, pôvodne gotických budov, ktoré lemovali centrálnu časť mesta, sa zachovali dodnes. Veľkolepou ozdobou námestia je aj rozmerný barokový Mórový stĺp či farský kostol sv. Kataríny. Nemožno ani zabudnúť spomenúť najstaršiu, dodnes existujúcu mincovňu na svete, ktorá je dominantou Kremnice.

Začiatky dlhoročnej histórie

Kremnická mincovňa, sprístupnená turistom, pracuje od svojho vzniku v roku 1328 nepretržite. Návštevníci si môžu okrem prehliadky a ukážky výroby, vyskúšať razenie mincí na vlastnej koži. Verejnosti sú prístupné aj priestory novej raziarne, z ktorej vyšli prvé slovenské euromince. V prípade, že máte záujem o hlbšie poznanie dejín mincovníctva v Kremnici, môžete navštíviť Múzeum mincí a medailí. 

Cukrárska legenda

Nielen mincovníctvo, ale ja Atkáryho krumple či kremnické perníky priniesli mestu slávu. Recept na mäkkú cukrovinku vznikol v Kremnici vo vychýrenej Atkáryho cukrárni začiatkom 20. storočia. Dnes si návštevníci Kremnice môžu nepečenú piškótovú sladkosť, pripomínajúcu tvarom zemiak, zakúpiť v priestoroch výrobne a popri tom nazrieť aj do procesu výroby. Takmer 300-ročná tradícia kremnického medovnikárstva taktiež ročne láka nemalé množstvo turistov. Lahodná chuť a zdobené perníky sa oplatí prísť ochutnať.

Dajte na našu radu a nazrite do histórického mesta Kremnica. Nenáročná prechádzka starým mesto vhodná pre kohokoľvek odkryje nejednu zaujímavosť či chutnú maškrtu. Veríme, že si oddýchnete, zabavíte sa a možno sa naučíte aj niečo nové.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám