()

Tipy na výlet – ako si spríjemniť kúpeľný pobyt

Chystáte sa k nám na kúpeľný pobyt? Neviete, ako strávite víkendy? V tomto článku vám dáme hneď niekoľko tipov na výlet, s ktorými si spríjemnite kúpeľný pobyt. Na výlet môžete ísť s niekým z kúpeľov alebo s rodinou a kamarátmi, ktorí vás prídu počas vášho pobytu navštíviť.

TIP Č. 1 – PREHLIADKA MESTA

Prehliadku Turčianskych Teplíc môžete začať v kúpeľnom parku, cez ktorý preteká rieka Teplica a je pre naše Zlaté kúpele typický. Okrem oddychu si v ňom môžete pozrieť aj Park slávy. Ide o lavičky rôznych tvarov a veľkostí.

V centre mesta objavíte pamätník 1. svetovej vojny, ale tiež tabule osobností Jozefa Lettricha a Mikuláša Galandu. Ten má v Turčianskych Tepliciach aj rodný dom, ktorý môžete navštíviť. Ide o galériu Mikuláša Galandu obsahujúcu stálu expozíciu umelcovej maliarskej tvorby. Taktiež vám odporúčame preveriť si, či sa práve v meste nekoná nejaké podujatie, na ktoré by ste mohli zájsť.

TIP Č. 2 – ZLATÝ KÚPEĽ, NAZÝVANÝ AJ MODRÝ KÚPEĽ

Hoci je súčasťou Zlatých kúpeľov, tak sme ho museli zahrnúť samostatne, pretože ide o jeden z najznámejších symbolov mesta. Budovu nájdete veľmi ľahko, pretože má modrú vežičku.  Zlatý kúpeľ predstavuje chránenú kultúrnu pamiatku, v ktorej sú neustále poskytované kúpeľné služby.

TIP Č. 3 – PRECHÁDZKA NÁUČNÝM CHODNÍKOM LESOPARKU BÔR

Náučný chodník pozostáva z 8 informačných panelov, ktoré vám povedia viac o krásach a zaujímavostiach danej prírody. Celá prechádzka vám zaberie 2, maximálne 3 hodiny, no v prípade, že ste športovo založený, tak trasu môžete absolvovať aj na bicykli.

TIP Č. 4 - KAŠTIELE V DIVIAKOCH

Diviaky sú mestskou časťou Turčianskych Teplíc a nájdete tu 2 nádherné kaštiele – renesančný a rokokový. Renesančný kaštieľ slúži v súčasnosti ako depozitné pracovisko Slovenskej národnej knižnice. Oba kaštiele si môžete prezrieť zvonku.

TIP Č. 5 – ČREMOŠNIANSKY TUNEL

Neďaleko Turčianskych Teplíc sa nachádza obec Čremošné a s ňou aj Čremošniansky tunel ležiaci na železničnej trati Vrútky – Zvolen. S dĺžkou 4 697 metrov ide o najdlhší železničný tunel na Slovensku, pričom kedysi bol najdlhším v Česko-Slovensku. Tunel prekonáva najvyšší bod horského sedla Malý Šturec medzi Veľkou Fatrou a Kremnickými vrchmi, pričom spája obce Harmanec a Čremošné. Tunel vám odporúčame obzrieť iba z diaľky, pretože je neustále v prevádzke – premávajú tu nákladné i osobné vlaky. Zastaviť môžete napríklad len tak po ceste, keď pôjdete na výlet do ďalšieho miesta.

TIP Č. 6 – HARMANECKÁ JASKYŇA

Kúsok od obce Čremošné sa nachádza obec Harmanec, v ktorej sa skrýva poklad – Harmanecká jaskyňa. Ide o jaskynný systém v horskom údolí s jazerami, obrovskými kupolami a zložitými skalnými útvarmi. Túto jaskyňu radíme medzi najvýznamnejšie na Slovensku, pretože je mimoriadne bohatá výskytom mäkkého sintra a tiež množstvom zimujúcich netopierov. Jaskyňa je prístupná verejnosti, no jej otváracie hodiny sa menia v závislosti od sezóny. V letnej sezóne je otvorená každý deň, s výnimkou pondelka, no odporúčame vám si konkrétne časy vstupov overiť na internete.

TIP Č. 7 – ŠPANIA DOLINA

Špania dolina je bývalá banícka obec, ktorú nájdete od Harmanca ďalej smerom na Banskú Bystricu. Je ideálnym miestom na výlet a turistiku, dokonca aj s deťmi. Špania dolina predstavuje Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry, pričom všade navôkol môžete vidieť klopačky, haldy, banícke domy, kostoly a osídlenia. Nielen jedinečná história, ale aj krásy prírody z nej robia miesto s jedinečným šarmom.

Dúfame, že niektorá z vyššie uvedených aktivít vás zaujala a váš voľný čas počas pobytu v Turčianskych Tepliciach využijete na jej návštevu.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám