()

Využite čas v kúpeľoch a skontrolujte si znamienka

Kontrola a prípadné odstránenie znamienka by mala prebehnúť ešte pred letnou sezónou. Aj preto je pre vás ideálny čas skontrolovať si ich práve teraz. Počas kúpeľného pobytu máte dostatok voľného času, ktorý môžete využiť aj na samovyšetrenie znamienok. To zvyčajne doma zanedbávame. V tomto článku vám prezradíme, prečo je kontrola znamienok dôležitá, a prečo by ste ju mali robiť pravidelne. 

Prečo využiť pobyt v kúpeľoch na kontrolu znamienok?

Jednoducho – doma väčšina z nás nestíha. Počas pobytu v kúpeľoch majú hostia zvyčajne množstvo voľného času. Tak prečo to nevyužiť? Samovyšetrenie vášho tela je základným bodom. Ak totiž objavíte niečo v rannom štádiu, vždy sa s tým dá niečo spraviť. Skontrolujte si všetky znamienka, no najmä tie, ktoré sú veľké, počas rokov zmenili tvar alebo narástli. 

Ako vykonať samovyšetrenie?

Možno si zmenu nevšimnete hneď. Aj preto je dôležitá pravidelnosť. Pri kontrole vám pomôže tzv. abecedné pravidlo - ABCDEF. Každé písmeno označuje rôzny znak rizika. Konkrétne je to asymetria, ohraničenie, farba, rozmer, vývoj a neobvyklý vzhľad. Keď budete samovyšetrenie vykonávať pravidelne, veľmi rýchlo si všimnete či sa ploché znamienko nezmenilo na vypuklé, či nemá nepravidelné okraje, či svrbí, bolí alebo či nemá náhodou iné sfarbenie.

Ako prebieha odstránenie znamienok?

V prípade, že ste si našli nezvyčajné znamienko, je nevyhnutné ísť si ho dať skontrolovať ku kožnému lekárovi. Ak zhodnotí, že znamienko treba odstrániť, objedná vás rovno na zákrok. Ide o rýchly a bezbolestný zákrok, pri ktorom sa nebezpečné znamienko odstráni a po pár týždňoch ani nebudete vedieť, že ste niečo podobné absolvovali.

Dôležitá je vždy prevencia

Koža je orgán pokrývajúci celé ľudské telo. Najväčším spúšťačom rakovinotvorných procesov v koži je slnečné žiarenie. Počas leta by ste mali obmedziť pobyt na slnku medzi 10 – 15 hodinou, nosiť slnečné okuliare, pokrývku hlavy a tiež si na telo, príp. tvár aplikovať krém s ochranným faktorom. Nenechajte nič na náhodu.

Ak si nie ste istí, či sú vaše znamienka v poriadku, navštívte lekára, ktorý problém diagnostikuje a prípadne sa ho bude snažiť aj odstrániť.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám