()

Galandova zlatá kaviareň

Výnimočnosť Zlatých Kúpeľov Turčianske Teplice je potvrdená skutočne mnohým, a to najmä službami kráľovskej úrovne, rozprávkovým prostredím či vysoko liečivou minerálnou vodou. Veľmi vzácny je aj dotyk histórie, ktorý sa nesie priestormi celého kúpeľného areálu a číha na vás doslova na každom kroku. Či už skrz architektonický dizajn jednotlivých kúpeľných priestorov alebo dávne osobnosti, ktoré Zlaté Kúpele so záľubou navštevovali. K radu významných mien, ktoré sa k našim kúpeľom viažu, sme nedávno priradili ďalšie. Meno jedinečného slovenského umelca, Mikuláša Galandu, nesie naša novootvorená kaviareň, v ktorej môžete ochutnať aj lahodný Galandov koláč. A teší nás to o to viac, že ide o turčianskeho rodáka.

Mikuláš Galanda bol významný slovenský maliar, grafik, ilustrátor a výtvarný učiteľ. Považuje sa za jedného z najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej medzivojnovej avantgardy, bez ktorého si nevieme predstaviť nie len medzivojnové maliarstvo na Slovensku, ale ani slovenskú maľbu druhej polovice 20. storočia. Svoju tvorbu vystavoval po celom Československu, tiež v New Yorku či v Moskve, no za najúspešnejšie možno azda považovať vystavovanie jeho diel na Svetovej výstave v Paríži v roku 1937, kde získal striebornú medailu za knižnú grafiku a ilustráciu.

Typickým námetom pre jeho tvorbu bol tradičný slovenský život, najmä život na dedine, a ako sám uviedol: „Slovenské ovzdušie je melancholické, spevné, trochu hranaté, a toto pretvoriť do výtvarníckej mluvy je úlohou slovenského umelca.“, a taká bola nakoniec aj celá jeho tvorba.

Srdečne vás pozývame navštíviť našu výnimočnú kaviareň Café Mikuláš Galanda a v jej prostredí si vychutnať kvalitnú kávu, miešaný drink či sladký dezert a pohľad na jedinečné diela jedinečného umelca, ktoré položili základ slovenskej moderny.

Novootvorená kaviarnička sa nachádza v príjemnom prostredí tieňa stromov oproti hotelu Royal Palace***** ako súčasť areálu Zlatých Kúpeľov.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám