()

Infrasauna vs. Fínska sauna: V čom je rozdiel?

Saunovanie je známe po dlhé stáročia a má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie aj psychickú pohodu. Ak ste aj vy nadšencom tejto relaxačnej procedúry, možno by vás mohlo zaujímať porovnanie fínskej sauny a infrasauny. V tomto článku vám priblížime, aké benefity so sebou prináša každá z nich a kedy by ste ich mali využiť.

Hlavné rozdiely medzi fínskou saunou a infrasaunou:

Základný rozdiel medzi fínskou saunou a infrasaunou je spôsob vyhrievania kabíny a spôsob, akým sa v saune ohrieva vaše telo. Fínska sauna ako zdroj tepla využíva elektrické kachle alebo kachle na drevo. V infrasaune teplo vytvárajú infražiariče v presnej vlnovej dĺžke. Vo fínskej saune sa teda teplo šíri vzduchom, ktorý ohrieva vašu pokožku, kým infrasauna zahrieva vašu pokožku priamo, bez zohrievania vzduchu. Finálny výsledok je ale podobný - oba typy rozprúdia krv v žilách a telo zbavia škodlivín.

1. Fínska sauna

Fínska sauna sa inak nazýva aj vlhká sauna. Saunovanie vo fínskej saune je intenzívnejšie a pre telo náročnejšie - teplota vo fínskej saune dosahuje teplotu od 90 do 110 °C. Pre vysokú teplotu však nie je vhodná pre ľudí s kardiovaskulárnymi problémami, astmou a vyhýbať by sa jej mali aj ženy počas tehotenstva.

Pozitívne účinky fínskej sauny:

  • zvyšuje činnosť mazových žliaz
  • prevencia prechladnutia
  • zvyšuje prekrvenie mozgu, končatín a pokožky
  • zlepšuje pohyblivosť svalov a kĺbov

Ako používať fínsku saunu?

Fínsku saunu odporúčame navštíviť 2-3krát. Počas saunovania sa organizmus prehreje a zbaví telo toxínov. Po 8-12 minútach nasleduje schladenie v studenej vode a relax vo vonkajších priestoroch sauny, kde si môžete doplniť aj tekutiny. Po prestávke môžete procedúru zopakovať.

2. Infrasauna

Pobyt v infrasaune oceníte najmä vtedy, ak zle znášate vysoké teploty a ťažko sa vám dýcha v klasických saunách. Vďaka nižšej teplote, ktorá dosahuje 45°C, je v nej možný dlhší pobyt v porovnaní s fínskou saunou. Infrasauna je vhodná aj pre alergikov, astmatikov či ľudí, ktorých trápi vysoký krvný tlak.

Pozitívne účinky infrasauny:

  • odstraňuje toxíny z tela
  • zmierňuje bolesť kĺbov a svalov
  • eliminuje stres a únavu
  • zlepšuje metabolizmus

 Ako používať infrasaunu?

Rovnako ako pri fínskej saune odporúčame infrasaunu navštíviť 2-3krát. Po 10-15 minútach nasleduje schladenie vo vonkajších priestoroch sauny, po prestávke môžete procedúru opäť zopakovať. Po saunovaní je dôležité doplniť tekutiny stratené počas saunovania, ideálnym nápojom je čistá voda.

Relaxačné saunové procedúry sú obľúbené v balneoprevádzke Spa&Aquapark Turčianske Teplice u mnohých z nás, a niet divu. Či už sa rozhodnete vyskúšať fínsku saunu alebo infrasaunu, oba typy sáun ponúkajú bohaté benefity pre telo a myseľ a sú skvelým spôsobom, ako si oddýchnuť a zrelaxovať sa.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám