()

Kde sa vzali Zlaté kúpele?

Možno sa práve prechádzate naším kúpeľným parkom, oddychujete u nás na hoteli alebo ste si na naše kúpele spomenuli doma pri poobednom odpočinku. Ale napadla vám niekedy otázka, ako tu vlastne Turčianske kúpele vznikli? Nám áno, a tak sme sa ponorili do tajomstiev histórie a vy si môžete v skratke prečítať najväčšie zaujímavosti o zrode a výstavbe výnimočných slovenských kúpeľov.

Už pred takmer 800 rokmi vtedajší kráľ daroval istému grófovi panstvo a s ním aj k nemu prináležiace teplé pramene. Toto bola prvá a zároveň na dlhšiu dobu aj posledná zmienka o našej termálnej minerálnej liečivej vode. Zmenilo sa to až v 16. storočí, kedy sa na viac ako 400 rokov stali kúpele vlastníctvom mesta Kremnica. Až v týchto rokoch nastáva konečne aj rozvoj kúpeľov a sprístupňujú sa pre všetky vrstvy obyvateľstva. Pre liečivé účinky termálnej minerálnej vody sú navštevované stále častejšie šľachtou z Uhorska, Poľska, Rakúska a Sedmohradska. Najznámejším príkladom liečivých a omladzujúcich účinkov našich prameňov sa už v tomto období stala Mária Sečianska, ktorú vďaka jej nadpozemskej kráse nikto nenazval inak než Muránska Venuša.

Mesto Kremnica na toto miesto vodilo neustále nových a nových významných hostí, aby vyskúšali čaro 38 až 46 stupňovej termálnej vody. Liečivé účinky na pohybové ústrojenstvo, zápaly kĺbov, degeneračné chronické ochoreniaochorenia chrbtice boli známe už od samých začiatkov. Postupom času sa kúpele otvárajú dokonca aj pre deti, čo iba potvrdzuje ich blahodarné účinky.

Spojenie so zlatom, podľa ktorého sa naše kúpele prezývajú, má rovnako dlhú históriu. Hovorí sa, že kráľ Žigmund Luxemburský sa v turčianskej termálnej minerálnej liečivej vode kúpaval výhradne so zlatou korunou na hlave a podľa legiend práve spojenie zlata a turčianskej vody vyliečilo jeho lámku a doprialo mu dožiť sa vysokého veku.

Celú túto dobu mesto túžilo po vhodnom ubytovaní pre kúpeľných hostí, no ich sen sa naplnil až v 19. storočí. Postupne sa začalo s výstavbou kúpeľných domov. Po liečebnom dome Jána Kollára nasledoval liečebný dom Malá Fatra, ktorý po rekonštrukciách pred pár rokmi nesie už vznešené meno Royal Palace a v súčasnosti je naším najlepším kúpeľným hotelom. Po tejto výstavbe samozrejme nemohlo chýbať ani budovanie liečebného domu pomenovaného podľa ďalšieho blízkeho národného parku – Veľká Fatra. A neustále rekonštrukcie prebiehajú v kúpeľoch a kúpeľných hoteloch aj posledné roky.

V súčasnosti sú naše Zlaté kúpele jedinečnými kúpeľmi na Slovensku, kde sa liečia problémy močových ciest a obličiek a momentálne ponúkajú aj mnohé procedúry, liečebné i rehabilitačné pobyty, ale tieto informácie vás už určite neprekvapia. Čo by vás však ešte prekvapiť a zaujať mohlo, je fakt, že mesto Turčianske Teplice nenieslo vždy tento názov. Až do 20. storočia sa totiž nazývalo Štubnianske Teplice.

 

 

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám