()

Kráľovská história Zlatých Kúpeľov

História Zlatých Kúpeľov v Turčianskych Tepliciach

Prostredie ako vystrihnuté z čarokrásneho filmu, ktorý nesie v sebe obrovský kus histórie. Aj tak by sa dalo charakterizovať okolie kúpeľného mesta Turčianske Teplice s veľkým množstvom pamiatok, na ktoré sa oplatí ísť pozrieť.

Turčianske Teplice patria medzi najstaršie kúpeľné mestá na Slovensku a od svojho vzniku až po súčasnosť prešli takou dlhou cestou historického vývoja, akou sa žiadne iné kúpeľné mesto pochváliť nemôže.

Prvé zmienky o meste sa datujú od roku 1281, kedy kráľ Ladislav IV. daroval teplé pramene grófovi Petrovi. Je priam neuveriteľné, koľko významných historických udalostí kúpele prežili. Od čias, kedy na našom území panovali známe šľachtické mená ako Matej Korvín alebo palatín Vešeléni cez obe svetové vojny, kedy kúpele slúžili skôr ako nemocnica až po súčasnosť. Horúce termálne pramene sa využívali ako liek na ťažkosti s pohybovým aparátom, neskôr sa však liečivé a regeneračné efekty prejavili aj pri problémoch s močovými cestami. Veľký význam pre rozšírenie kúpeľov a zvýšenie návštevnosti malo dobudovanie železničnej trate spájajúcej Vrútky a Zvolen v roku 1872, čím sa stali ľahko prístupnými. Výsledkom bol zvýšený záujem o liečbu v nich a z toho vyplývajúca potreba rozšíriť kapacitu ubytovacích priestorov. Dlhé roky patrili kúpele pod správu mesta Kremnica a navštevovalo ich panstvo z ďalekého okolia. Známe však boli pod názvom Štubnianske Teplice, a to sa zmenilo do súčasného znenia až v roku 1948.

Kráľovské miesto

Klenotom kúpeľníctva je zaručene Modrý kúpeľ alebo inak Royal Bath nachádzajúci sa v priestoroch Hotela Royal Palace*****. Zmienky o tom, že patril a stále aj patrí k unikátom na Slovensku siahajú až do ďalekého roku 1728, kedy bola postavená táto kopulovitá neoklasicistická stavba. Dnes patrí medzi kultúre pamiatky a teší sa veľkému obdivu, či už zo strany návštevníkov alebo domácich obyvateľov. Možno sa pýtate, prečo je toto miesto nazývané ako kráľovské? Dôvodov je hneď niekoľko. Prvým z nich je ten, že v časoch dávno minulých sa v turčianskych minerálnych vodách kúpaval kráľ Žigmund Luxemburský a to nie hocijako, ale so zlatou korunou na hlave. Ďalšou zaujímavosťou, ktorá robí kúpele ešte viac kráľovskejšími je aj to, že ich navštevovala cisárovná Alžbeta Bavorská známa ako Sissi, po ktorej je v súčasnosti pomenovaná renomovaná reštaurácia v priestoroch novootvoreného Hotela Royal Palace*****, spájajúca tradičnú kuchyňu habsburského dvora s modernými trendami v gastronómií. Modrý kúpeľ nie je vzácny len vďaka budove samotnej, ale skôr vďaka tomu, čo sa v jej útrobách ukrýva. Pod kupolou stavby totiž nájdu kúpeľný hostia vzácnu piscinu, teda bazén postavený priamo na liečivom prameni. Z jeho dna vyviera minerálna voda s jedinečným zložením, ktorú považujeme za kráľovnú všetkých minerálnych vôd. Modrý kúpeľ a jeho unikátny prameň korunovali turčianske kúpele takmer pred 300 rokmi a kráľovský status im prepožičiavajú dodnes.

 

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám