()

Sauna ako prostriedok na prevenciu i liečbu

 

Liečebné a relaxačné procedúry vo forme saunovania v rôznych podobách by mali byť súčasťou každých kúpeľov. Samozrejmosťou sú aj v tých našich, Zlatých kúpeľoch Turčianske Teplice, kde si môžete vychutnať v pokojnom a tichom prostredí účinky fínskej sauny či infrasauny.

Túto procedúru s obľubou a často využívame, niekedy i bez toho, aby sme vopred poznali zásady a princíp správneho saunovania. Poďme sa teda pozrieť na pár tipov, ako pobyt v horúcom prostredí sauny naplno využiť a vyťažiť maximum z jeho výhod pre naše zdravie.

Niečo málo z histórie

Pôvod saunovania nachádzame dávno pradávno, v neskorej dobe bronzovej, kedy sa objavujú prvé zmienky o takzvanom „kúpaní sa v pote“. Už v tomto období sauny slúžili predovšetkým ako ozdravný prostriedok, kedy ich ľudia využívali pre ich liečivé a relaxačné účinky. Saunovanie malo podobu akéhosi rituálu s presne danými pravidlami, ktoré zahŕňali každý detail – ako v peci slúžiacej na vyhriatie priestoru zakúriť až po ochladzovanie po skončení návštevy sauny. Veľa prvkov z pôvodného spôsobu saunovania sa zachovalo až dodnes, vyvíjal sa však samotný priestor, v ktorom sa procedúra uskutočňuje. 

Pôvodne prebiehalo saunovanie priamo v obydlí, neskôr vznikali samostatné stavby vo forme zrubu s otvorenou nevetranou pecou naplnenou lávovými kameňmi, odkiaľ dym prenikal do interiéru. Technológia takejto pece s názvom „rauniokiuas“ (ruinová pec) sa následne z Fínska postupne rozširovala aj ďalej na juh a východ. Klasické dymové sauny boli neskôr nahradené stavbami, v ktorých bola umiestnená pec s odvodom dymu jednoduchým komínom mimo samotnú saunu. Pri Fínsku ale ešte zostaneme – práve tu sa v roku 1940 začali predávať prvé elektrické pece používané aj v dnešných moderných saunách.

Prevencia proti ochoreniam z nachladnutia

Najčastejším cieľom saunovania u väčšiny jej návštevníkov je overený preventívny účinok pred rôznymi virózami a prechladnutím, ktoré na nás číhajú najmä v chladnom období. Horúci vzduch vyvoláva potenie, vďaka ktorému sú z nášho tela vylučované škodlivé látky a naštartuje proces detoxikácie. Pobyt v saune zároveň pôsobí upokojujúco a prináša celkové fyzické i duševné uvoľnenie, zmierňuje psychické vypätie (ktoré sa môže prejavovať napr. nervozitou, nespavosťou či bolesťami hlavy a kĺbov), a tým tiež prispieva k zlepšeniu obranyschopnosti organizmu.

Preukázateľné liečebné účinky

Okrem prevencie pôsobí saunovanie priaznivo aj na celý rad ochorení – preukázateľne pomáha pri problémoch s dýchacími cestami, uľavuje pri astme, zápaloch aj alergiách.  Pobyt v saune je spájaný aj so stimuláciou svalov, čo má za následok zlepšenie pohyblivosti a ohybnosti kĺbov i svalstva.

Nemali by sme zabúdať ani na viditeľný „kozmetický“ účinok saunovania. Vďaka vylučovaniu škodlivín z tela a zlepšenému prekrveniu pokožky jej dodáva krajší vzhľad, pružnosť a sviežosť. Protizápalový účinok saunovania pomáha tiež v boji s akné, ekzémom a inými kožnými ochoreniami. Je zaznamenaný aj pozitívny vplyv využívania sauny na odbúravanie celulitídy.

Aj saunovanie má svoje pravidlá

Už teda vieme, čo všetko okrem príjemného prehriatia organizmu a relaxu nám môže pobyt v saune priniesť. Túto možnosť by sme mali využívať počas celého roka a nielen výhradne v zimnom období – práve pravidelné saunovaniemá totiž za účinok zlepšenie zdravotného stavu a výraznú podporu imunitného systému.

Aby sme si však viac neuškodili, než pomohli, mali by sme aj pri saunovaní dodržiavať stanovené pravidlá, ktoré sa môžu líšiť od zvoleného druhu sauny. Nesmierne dôležitý je pitný režim – keďže pri vysokej teplote vylúčite z tela veľké množstvo tekutín, nezabúdajte na ich doplnenie! Pred návštevou sauny i po jej opustení je vhodné sa osprchovať vlažnou vodou a následne telo schladiť studenou sprchou. Takýto cyklus prehriatia a ochladenia organizmu môžete opakovať podľa potreby (zvyčajne sa odporúča 15 minútový pobyt v saune – závisí od typu).

Sledujte a počúvajte svoje telo a v prípade, že sa na to necítite, do sauny už viac nevstupujte. Po saunovaní sa odporúča odpočinúť si v relaxačnej miestnosti a vychutnať si pocit uvoľnenia svalov i psychickú pohodu, ktorú so sebou pobyt v saune prináša.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám