()

Sauna a jej blahodarné účinky

K najrozšírenejším formám relaxácie pre telo a dušu patrí bezpochyby saunovanie. Blahodarné účinky striedania suchého horúceho vzduchu s ľadovo studenou vodou poznali už Majovia v dávnych dobách staroveku. V našich končinách nie je sauna ani zďaleka tak populárna ako napríklad v krajinách Škandinávie, kde vlastní saunu každá tretia domácnosť. Aj napriek tomu sa táto procedúra aj u nás teší mimoriadnej obľube, a preto nesmie chýbať ani v Zlatých Kúpeľoch.

 

Fínska sauna

Najznámejší zo všetkých „drevených domčekov“ je nazývaný tiež suchá sauna a to hlavne kvôli minimálnej vlhkosti vzduchu. Teplota vzduchu vo vnútri sauny sa pohybuje od 90℃ do 110℃ a vhodná je pre všetkých hostí s výnimkou tehotných žien a ľudí s kardiovaskulárnymi ťažkosťami. Intenzívne a suché teplo pôsobí najmä na uvoľnenie svalstva pohybového aparátu a vyplavovanie toxínov s následnou celkovou relaxáciou. Pri tomto type saunovania odporúčame masáž saunovými pomôckami, ktoré zintenzívnia blahodarné účinky samotnej procedúry.

 

Infrasauna

Ak nie ste fanúšikom veľkých horúčav, táto sauna s príjemnou teplotou okolo 45℃ je pre vás ako stvorená. Infračervené lúče prenikajú bezbolestne priamo do vášho tela, kde upokojujú a uvoľňujú svalstvo bez akejkoľvek ďalšej záťaže. Infrasauna vás zbaví pocitov nachladnutia, posilní vašu imunitu a predovšetkým dámy určite ocenia aj jej pozitívne kozmetické účinky.

 

Parná sauna

Táto sauna je výnimočná svojou vysokou vlhkosťou vzduchu, ktorá dosahuje až 100%. Vďaka nižšej teplote a príjemnejšej klíme je parná sauna často jedinou voľbou pre pacientov so zdravotnými ťažkosťami. Okrem bohatej dávky vlhkosti u nás v Zlatých Kúpeľoch do vzduchu pridávame aj osviežujúcu bylinkovú esenciu, ktorá zlepšuje priechodnosť horných dýchacích ciest. Odporúčame inhalovať nosom po malých nádychoch, ktoré postupne zväčšujeme.

 

Na zaradenie saunovania medzi procedúry v našich kúpeľoch nepotrebujete lekársky predpis. Nezabúdajte však na pitný režim, dostatočný oddych medzi cyklami a v saune zotrvajte len toľko, koľko je vám príjemné.

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám