()

7 hier, ktorými zabavíte deti na výlete

Jesenné prázdniny klopú na dvere a nie je nič krajšie, ako si užiť voľné dni v krásnom prostredí Turčianskych Teplíc s celou vašou rodinou. Spa&Aquapark Turčianske Teplice je ako stvorený pre deti a vodné atrakcie ich zabavia pokojne aj na celý deň. Ale my vieme, že počas návštevy u nás chcete vidieť aj okolie. Veď Veľká Fatra láka každého prírodného nadšenca.

Chystáte počas návštevy u nás aj výlety v okolí? Alebo len tak plánujete výlet počas víkendu? Deti sú veľmi živé a neposedné stvorenia, ktoré milujú zábavu a neustálu aktivitu. V tomto článku vám ponúkame tipy na 7 hier, ktorými vaše deti rozhodne na výlete zabavíte.

Abeceda

Abeceda je veľmi jednoduchá hra, ktorá zabaví detskú myseľ natoľko, že deti zabudnú na únavu a bude sa im lepšie kráčať. Celá hra spočíva v tom, že dospelý vymyslí tému – môže ísť o krajiny sveta, jedlá, ovocie a zeleninu, pričom deti musia vymenúvať jednotlivé veci z témy podľa abecedy, čiže od A po Z. V prípade témy „ovocie a zeleniny“ by začínali A – ananás, B – banán, C – citrón, a tak ďalej..

Hádaj, na čo myslím

Začína dospelý, ktorý myslí na objekt, osobu, stavbu alebo jednoducho niečo, čo všetci poznajú. Ostatní mu kladú otázky, aby zistili, na čo myslí, no otázky musia byť formulované tak, aby dospelý odpovedal len áno alebo nie. Teda napríklad – Je to zviera? Žije v lese?.. Kto uhádne, tak vymýšľa „hádanku“ v ďalšom kole.

Zem je láva

Kto by nepoznal hru „zem je láva“, však? Pre deti je úplne ako stvorená a na dlhšom výlete ich zabaví dostatočne. Pravidlá sú úplne jednoduché – pri výkriku „láva“ si všetci predstavia, že sa po zemi valí prúd lávy, ktorému musia uniknúť a to tak, že sa postavia na nejaké vyvýšené miesto. Môže to byť peň zoťatého stromu, veľký kameň, vyvýšený reliéf či dokonca môžu vyliezť na menší strom. Limitáciou je len to, aby zostali v dohľade turistického chodníka a stihli sa na vyvýšené miesto dostať v časovom intervale.

Geocaching

Geocaching je aplikácia, ktorú si stiahnete do mobilu, na základe ktorej hľadáte poklad, tzv. kešky. Keška je schovaná na presne určenom mieste, ktoré nájdete pomocou GPS súradníc vo vašom telefóne. Pre deti je to skvelá príležitosť, ako sa počas výletu zabaviť, pretože každé dieťa vždy rado nájde poklad. Kešku si môžete nechať, no nahradiť ju treba predmetom v približne rovnakej hodnote, aby tú vašu mohol nájsť zase niekto ďalší.

Hľadanie pokladov

Prírodné hľadanie pokladov je skvelá hra, pri ktorej deti hľadajú vopred pripravený zoznam vecí, ako napríklad šišku, kvetinku žltej farby, javorový list, okrúhly kamienok, pričom si na papier zaznamenávajú, čo už našli. Ideálne bude, ak po nájdení všetkých predmetov ich odmeníte niečím ďalším, ako napríklad keksíkom a džúsom alebo vyrobenou medailou.

Ťap

Veľmi jednoduchá hra vhodná pre staršie (resp. vyššie) deti, ktoré keď uvidia turistickú značku, tak na ňu ťapnú. Turistických značiek je po ceste zvyčajne veľa, a preto je to ideálna hra, ktorá vaše deti zabaví na dlhšiu dobu.

Objavujte s nimi prírodu

Ani neviete ako vám ubehne čas, keď budete zbierať jesenné lístie (alebo kvietky) s deťmi. Pozor dávajte však na to, aby ste neboli práve v chránenej oblasti, kde by ste trhať kvety či iné rastliny rozhodne nemali. Na jeseň môžete zbierať sfarbené lístie a doma si z nich potom vytvoriť herbár, pri ktorom budete skúmať z akého stromu list je.

Tipy na záver:

  • nikdy neklamte svojim deťom, že „už je to len kúsok“ v prípade, že vás čaká ešte dlhá cesta. Toto slovné spojenie im povedzte naozaj až vtedy, keď ste kúsok od cieľa. Inak by sa mohlo stať, že vám v budúcnosti už nebudú veriť a neobľúbia si výlety.
  • po úspešne zdolanom výlete pochváľte vaše deti, prípadne im vymyslíte papierové medaily, ktoré im vždy na konci túry odovzdáte, takto budú mať motiváciu a s radosťou pôjdu na každý výlet,
  • počas túry robte zástavky na doplnenie tekutín a energie,
  • doprajte deťom dostatok času a priestoru, pretože oni jednoducho radi objavujú – všetko a často,
  • ak je to možné, zoberte na výlet aj vašich známych, ktorí majú deti v približne rovnakom veku, aby sa spoločne zabavili.

Veríme, že si nadchádzajúci výlet s deťmi užijete a pomôžu vám pri tom aj naše tipy na hry. A nezabúdajte.. takú Abecedu a „Hádaj, na čo myslím“ môžete hrať aj v aute, po ceste do nášho akvaparku. Tešíme sa na vás!

Mohlo by Vás zaujímať

Vedeli ste, že Zlaté Kúpele Turčianske Teplice...

Vedeli ste, že Zlaté Kúpele Turčianske Teplice...

Patria k najstarším a zároveň najmodernejším kúpeľom na Slovensku, ktoré ponúkajú niekoľko možností na ubytovanie v rôznych  ..celý článok

Prečo navštíviť kúpele?

Prečo navštíviť kúpele?

Priznajte sa, kto nemá rád masáž, oddych vo vírivke či horúcom bazéne? „Vypnutie“ od každodenných povinností padne vhod snáď  ..celý článok

Plávaním k lepšiemu zdraviu

Plávaním k lepšiemu zdraviu

Pravdepodobne sa vám už dostalo do uší, že plávanie je jedným z vynikajúcich spôsobov, ako dať do pohybu svaly celého tela a že touto  ..celý článok

+421 434 913 000

Zavolajte nám

rezervacie@therme.sk

Napíšte nám